Foto: 
autor nepoznat

Zamena

Domar u staračkom domu doživeo je manji strujni udar dok je obavljao svoj radni zadatak. Kasnije, kada se oporavio od šoka, optužio je za svoju nesreću dotrajale instalacije koje, po njegovom mišljenju, moraju, pod hitno, biti zamenjene. Govor o dotrajalosti i zameni starog za novo je, u određenoj meri, uvredila pojedine starce u ovom domu.
Nakon što je napravio specifikaciju i nakon što su mu odobrena sredstva za zamenu instalacije, domar je započeo izvođenje radova. Starci, onemogućeni da gledaju svoju omiljenu televizijsku emisiju, ubijali su vreme tako što su igrali domine, pričali o mladosti i tako što su ispunjavali toaletna pomagala. Zvuci lupanja podpazušnih štaka i hodalica o pločice, na čiju su se hladnoću starci redovno žalili, ponekad su dekoncentrisali domara koji se trudio da se maksimalno skoncentriše na povezivanje električnih instalacija.
Dok je stajao na merdevinama, majstor je polugluvom starcu, voljnom da pomogne, pokušavao da objasni gde je ostavio špincangle. Kada je konačno u tome i uspeo, na merdevine je naletela jedna gabaritna starica koja ih je tom prilikom oborila sa sve nesrećnim čovekom na njima.
Domar, koji je prilikom pada polomio kuk, nakon nesreće i par nezgodnih operacija je penzionisan. Njegov kuk je zamenjen veštačkim.
Danas, kao korisnik usluga staračkog doma, penzionisani domar sa smrknutim pogledom promatra mladog domara, koji zamenjuje dotrajale stvari novim.

Pisanje ove priče pomoglo je ministarstvo.

Komentari

Komentari