Foto: 
jeffjuit

Smisao života

Još do sada, čovek nije zaista našao pravi smisao života. Da ga je našao, verovatno bi se potrudio da živi bar pet puta duže, ili bi se potrudio da ne živi uopšte. Biološki smisao života je stalna reprodukcija vrste, ali čemu to? Ko od toga ima nešto? Rađaju se nove generacije, koje će nastaviti da uporno traže smisao života, smisao postojanja, a stari umiru s nadom da će neke nove generacije otkriti ono, što je njima promaklo. Ima smisla da je smisao naših života, nekome ili nečemu smislen, jer sve ima smisla, pa čak i ono što izgleda besmisleno.

Ali individualno, čovek nalazi neka zadovoljstva koja smatra smislenim u datom trenutku i to pripisuje smislu svog života. Najčešća vizija smisla života je lagodan život, a lagodnog života nema bez novca. Tako trgovina postaje još jedna karika lanca u smislu sticanja novca i korak napred ka najčešćem smislu života. Seljak, koji ima sve gore uslove za proizvodnju onoga što proizvodi, odluči da proda zemlju i ode u veći grad, zaposli se negde, i uživa ne razmišljajući o zemlji. Političar, koji nikada nije ni video zemlju i nije ništa ni proizveo, odluči da proda zemlju i ode u inostranstvo, ne radi ništa, i uživa ne razmišljajući o zemlji. Tako i seljak i političar nalaze svoje životne smislenosti.

Pojedinci nalaze svoj smisao života u sportu. Nameštaju utakmice i tako pustoše novac onih, koji bi na lak način i na brzake da pronađu svoj smisao života. Sportisti koji naizgled, sasvim nevino, učestvuju u ovakvim transakcijama, takođe dobijaju svoj deo kolača. Kladioničari zadovoljni, sportisti skaču od sreće, država uzima na ime poreza, i svi su našli svoj smisao života, osim onih koji su uplatili tiket. Ovce su uvek bile za šišanje, i to je njihov smisao života.

Naravno, sopstveni smisao života nalaze svi koji uspevaju nešto da naprave, poprave ili uvale, a zauzvrat olakšaju nečiji novčanik. Kaži nekoj fensi mačkici da je malo bledunjava, i za rekordno vreme će nabaciti na svoju njuškicu debeo sloj kozmetike, tek da eskivira bledunjavost. Kozmetika ne pada sa neba, što ukazuje da proizvođači kozmetičkih preparata, i trgovci, koji tako rado pomažu mušteriji u izboru kotmetike, nalaze svoj smisao života. Ali, i fensi mačkica je zadovoljna svojim novim imageom, ubeđena da je njen profil, njen smisao života. Onda brica opet vežba na ovcama, nalazeći svoj smisao života.

Naučnici genetskog inženjeringa smatraju da Bog nije dovoljno dobro odradio izgled i primenu prirodne flore i prirodne faune, pa genetskim vajanjem oblikuju prirodno u novokomponovano. Taj oblik umetnosti nalaze kao smisao svog života. Sponzori tog novokomponovanog, to novokomponovano serviraju putem veletrgovaca najširoj javnosti, s nadom da će planetu očistiti od korova, i tako prisvojiti ogromne teritorije planete. I, eto i njihov smisao života. Od konačnog rezultata ukrštanja komarca i megalodona, vampiri će se zabrinuti za svoju egzistenciju, a produkt ovog ukrštanja, će ubrzo otkriti svoj smisao života. Postoji legenda koja kaže da su još pre nekoliko stotina godina u jednoj balkanskoj zemlji, uspešno ukrštali bukve sa medvedima i tako dobili potpuno nov narod, koji su nazvali Bostoncima. Na žalost, svi podaci o tome, a koje su lokalni vračevi čuvali na mikročipovima, uništeni su u šumskim požarima. Pa, gde ima dima, ima i vatre.            

Komentari

Komentari