15 životnih parazita – 1. deo
Foto: 
Jim Fischer

15 životnih parazita – 1. deo

U tekstu „Istina nije kad kažeš sve što misliš, već kad misliš sve što kažeš“, navela sam spisak od 15 parazita koji glockaju našu životnu energiju, a sami ih iz sebe rađamo. Kad bismo ih se oslobodili bili bismo, navodno, zadovoljni svojim životom. Kažem „navodno“, ne zato što mislim da spisak nije tačan ili potpun, već  zato što mislim  da je nemoguće iskoreniti te radnje sasvim. Bar ne sve. Međutim, da je moguće osvestiti ih, to znam iz ličnog iskustva, kao što znam da osećaj ugodnosti postaje sve prisutniji, što se ovi paraziti više redukuju.

1. Potreba da se uvek bude u pravu je izuztno iscrpljujuća. Tako se stiču pobede koje ne dobijaju rat. Da bi uvek plasirao svoje i oštroumno replicirao, čovek ne prima ništa od svog sagovornika, a troši silnu mentalnu energiju. Najveću koju ima. Posle takvih pobeda ostaje prazan i umoran, a zadovoljstvo ega traje veoma kratko –  ne duže od popodnevnog sna.

2. Potreba za kontrolom dolazi iz nespremnosti da se suočimo sa neočekivanim i nepoznatim stvarima koje život donosi, ali i sa činjenicom da ne trajemo večno i da nismo bogovi. Potreba za kontrolom izvire iz dubokog, paničnog i po pravilu skrivenog straha od smrti. A mnoge od tih neočekivanih stvari su darovi, čak i kada ih naš pogled, deformisan strahom od gubitka kontrole, u prvi mah ne prepoznaje kao takve.

3. Optuživanje je nastojanje da se izbegne odgovornost, tako što krivicu tražimo van nas. Ako je krivica „tamo negde“, onda je i rešenje na istom tom mestu... Beznadna situacija, zar ne?

4. Govor nemoći je naziv za izjave koje su upravo suprotne afirmacjama. Kada kažemo: „Ja to ne mogu“, „On/Ona me mrzi“, „Takva mi je sudbina“ i sl., to je govor nemoći. Efekat takvih izjava je da nam trenutno ublaže grižu savesti, što plaćamo dodatnim gubitkom ionako slabunjavog elana.

5. Ograničavajuća uverenja su kako nepoverenje u svoje sposobnosti, tako i razni, potpuno neracionalni stavovi stečeni vaspitanjem, uticajem medija itd. Na primer: „Debela sam, zato sam ružna i nijednom muškarcu se ne dopadam, zauvek ću ostati sama“. Tri stvari koje uopšte logički  ne slede jedna iz druge, ali onemogućuju osobu da se eksponira kao seksualno i emotivno biće, pa samim tim i da nađe partnera. Ili: „Moram da idem redovno u teretanu koju mrzim, jer moram da izgledam dobro, da bi me suprotni pol prihvatio“ Još jedno budalasto uverenje koje tera osobu da veći deo svog života provodi radeći nešto što ne voli, a onemogućuje je da razvija svoje duhovne, duševne i karakterne kvalitete. Ili: „Sramota je razvesti se“, „Taj posao je ispod mog nivoa“... Ili: „Imam želju da se bavim sportom / da izlazim / da nosim modernu frizuru, ali nije to za ljude mojih godina“; „Jaki ljudi ne plaču“; „Nije muški pokazivati emocije“. I tako dalje...

Nastavak sledi...

Milica Cincar-Popović

Komentari

Komentari