Foto: 
Rodrigo Encinas

Amazonka, furija, Afrodita, svetica

U toj oblasti sam laik, ali volim psihoanalizu. U osnovne pojmove, uveo me Frojd koga sam jedno vreme besomučno „gutala“. Uputuio me je u osnovne pojmove za večita vremena i od tada stalno analiziram reči, izgled, pokret do u sitne sitnice. Od sitnica smo satkani. Reagujemo dvotaktno – ili impulsivno, odmah, sada, odjednom, iznenada – ili duboko ulazeći u segmente, deleći ih na podsegmente i tako do  detalja, dok ne dođem do jednog esencijalnog zaključka da je nešto tako i takvo, kako je i kakvo je. Ne znam da ste me razumeli, da li se slažete sa mnom ili ne, ali ovo je moje viđenje i od njega ne odstupam.

Ovo je u stvari uvod u temu koliko možete da shvatite kako funkcioniše ženska psiha. Uopšte me ne interesuju reakcije. Ma koliko se činilo da su žene slabija bića, da više daju nego što primaju, sa se žrtvuju za sve, svašta i svakoga, da se dele na hiljadu načina – jedina istina o njima je da komplikovanije žive i osećajnije mašinerije od žene – nema.

Shvatiti žene je nemoguća misija. Čak i za čoveka koji čitavih, recimo,  četrdesetak godina bude u braku,  čekaju ga iznenađenja o novim, do tada neotkrivenim osobianama, reakcijama i sličnom koje ga dovedu do saznanja da je olako kupio „zdravo za gotovo“ svoju životnu saputnicu. I posle toliko godina njegovog ubeđenja da je slaba, labilna, da začas zaplače, da je jednostavna, obična, da ne bi mogla da živi bez njega, da zavisi isključivo od njega, da je on za nju i vazduh i voda – može da ga „strefi“ udar groma i poljulja njegova duboka uverenja.

Ženska psiha radi na sasvim drugoj frekvenci u odnosu na mušku, samo je žena toliko mudra da impulse prilagođava, jer to čini život lakšim. Svaki mušarac koji misli da poznaje žene, promašio je temu. Ispod kože, kod žene se odvija jedinstveni proces, ne samo po osnovu nošenja novog života, rađanja, dojenja...to je posebna i dugačka priča. Govorim o ženskoj nepredvidivoj psihi, moćnoj kada se to hoće, koja je poput galaksije za mnoge još neotkrivena, a za one koji je naslućuju, nepristupačna. Ostaju večito na njenoj margini.

U životu žene, postoje mnoge situacije koje mogu nazvati pravim imenom: veoma teški periodi (iluzorno je i pokušavati da se nabroje...). Te veoma teške periode prate duboke ljudske emocije, koje je samo žena sposobna da bez posledica i oštećenja proživi i preživi. U nekim takvim situacijama je lakše umreti nego sve to preboleti, ali žena je rođena da daje celu sebe, da voli, okuplja, stvara, da širi radost oko sebe i zato je njen jedini izbor da sve veoma teške periode, krvava, ranjena, sečena, izmučena...ipak preživi. Nema života bez žene. Ona je rodila i rađa svet. Ona, jedno Adamovo rebro koje propagiraju cinici koji su pisali lažnu bibliju, ne znaju da je Bog – Žena! To je najveća tajna svemira. Stavite to Adamovo rebro nazad na svoje mesto, da slabašnom Adamu ne dođe u pitanje život zbog vađenja jedne mrtve kosti koja služi kao što ofinger služi. U njemu nema ni trunke života, dok u ženi on buja, obnavlja se, rađa nove ljude. To znači da je ordinarna laž da je žena nastala od jednom muškog rebra. To je obmana sveta. Žena je nastala u dugom procesu gde se na svaku sitnicu obratila velika pažnja, najsavršeniji proračuni, najsavremeniji mehanizmi su ugrađeni u nju. Deo po deo je dograđivan, precizno meren, obrađivan, dovođen do najsofisticiranije preciznosti da traje za sva vremena. Dok je veka i sveta.  Ona je polje pšenice, polje kukuruza, hleb, mleko, voda, napupeli prolećni cvetovi voća, vazduh...sve.

Psiha žene je moćno oružje. Mentalno jaka, opasna je za svakog protivnika. Ima izvanredan osećaj za taktiku koju ne otkriva i mudro ćuti i ne priznaje da je ima. Amazonka kada treba da zaštiti svoj dom, brižna majka svojim ptićima, odana dok je ne prevare, a onda Furija kada se sveti, umiljata i zavodljiva Afrodita kada voli, neumoljiva kada nešto neće, Svetica po svojoj ličnoj želji, neverna ako ima razloga ili joj neki drugi povod napravi takvu situaciju, može da gladuje, može da peva i plače u isti mah, pati do bola, raduje se do neba...

Može da ode kada hoće, ali se Penelopa ipak odlučuje da ostane do kraja i strpljivo čeka.

Komentari

Komentari