Foto: 
autor nepoznat

Celulit u pedesetoj

Jutros sam se probudila u šoku i zaključku da imam celulit. Zamisli?! Strašno! Celulit u pedesetoj.

Onda sam se sjetila moje majke koja je nosila duge haljine cijelog života i nikada nije išla na plažu. Pitam se koliko je nju brinuo celulit? I svoje prabake koja je na žalbe vezane za debljinu govorila :"Bar imaš, sinko, na šta sjedat'."

Stvarno imaš celulit u pedesetoj, a imaš li dvije zdrave polovine mozga?

Ne, izgleda mi. Dvije zdrave noge te nose, dva zdrava oka te vode, dvoje zdrave djece te prate. Imaš dvije diplome, dva zdrava bivša muža, trećeg ne računam, ako je još tu nije baš zdrav.

Prijatelje koji te vole, ( zar ovakav tekst već nisam pisala, jesam i ponoviću), onaj ko ti govori da imaš celulit nije ti prijatelj, jer se žena voli zbog mnogih drugih stvari, načina na koji te gleda sa uvažavanjem, poštuje tvoj trud, govori ti kako si zgodan u danima u kojima zapušten padaš u prve nivoe depresije, a ona te čupa na površinu stvarnosti, jer si njen i želi baš tebe.

Da li ti nju voliš zbog istih stvari?

Celulit? Nevažna stvar, nevažnim ljudima, u nevažnom vremenu.

Sjećam se jajoglavog, nema smisla da kažem ćelavog, patuljastog tipa, koji mi je jednom prilikom naglasio, da bih zarad bolje figure trebala izvaditi rebro, bilo mi je žao da mu odgovorim, njegove nedostatke su nadomjestili kompleksi, a šteta, imao je sjajnih kvaliteta koje je pojela njegova nesigurnost.

Celulit je posljednje što bi ljudi trebali vidjeti na nama i mi na sebi.

Znam mnoge, ne mogu ih nazvati dame, a ni svrstati u žene, koje nemaju celulit, ali je njihova forma i funkcija žene više nego upitna.

Da li uopšte da napravim još jedan osvrt na godine? Stvarno, pedeset?!

Priberi se ženo, pitanje je koliko ih je još ostalo, daj prostora mlađima, dozvoli svojoj ćerki da ispliva u prvi plan, ne dozvoli da te klinci gledaju kao nekog ko je izgubio svoje mjesto u lancu poželjnih, a iz lanca reprodukcije si ispala.

Jedi ono što voliš, zalij čašom vina, ne izgladnjuj se, idi u duge šetnje sa prijateljima punim smjeha. U trci sa starošću još niko nije pobjedio. Ne vjeruj drugarici koja kaže da je smršala sama ( nakon deset debelo plaćenih tretmana ), ne vjeruj internetu, photoshopu i svemu što vidiš. Slike lažu. Ne laže tvoje nezadovoljstvo sobom, ono je pravi alarm, budilnik koji ti kaže da je vrijeme da se probudiš iz mladalačkih snova.

Ne juri za idealnim, jer te čini nesretnom. Vozi bicikl. Idi na obalu rijeke. Bacaj pliske. Hrani komšijsku mačku. Putuj ako možeš sebi da priuštiš. Celulit je samo još jedna varki nametnutih da se ne bi osjetili sretnima i zadovoljnima.

To dupe je odlično taman takvo kakvo jeste, a ko te voli, voljeće te iskreno sa svim manama kojih si svjesnija od celulita i ne trudiš se da ih promjeniš, ponosno vjerujući da čine najbolji dio tebe.

Ostari dostojanstveno voleći sebe.

Komentari

Komentari