Foto: 
Le Fresne

Došlo je vreme

Ja sam iz “udruženja radoznalih”. Ali ne iz onog udruženja koje interesuje šta se događa u tuđoj kući i tuđem životu, već me interesuje šta će se meni dogoditi, kako će mi se u i u kojim pravcima u narednim mesecima odvijati život. Ne plaše me loše prognoze, ali posluže da me upozore.

U nekom časopisu, naišla sam na tekst: ”Pred vama su tri važne karte koje u tarotu nose sudbinske poruke - izaberite onu koja vas najviše privlači i saznaćete šta vam donosi bliska budućnost”. Dobro sam pogledala: prva mi je mistična, okultna, sa nejasnim likom, nju sam odmah eliminisala, na drugoj je žena sa detetom i cvećem, ali mi je treća slika odmah privukla pažnju, pa sam drugu kartu odmah preskočila. Pogledala sam sliku treće karte. Skroman prikaz devojke koja duva trubicu, a na leđima krila. Anđelak u zelenilu, zanesen muzikom. Taj prizor mi najviše privukao i izabrala sam treću kartu. Ispod se otvorio tekst tumačenja “saznaj svoju budućnost:  “Treća je karta novih početaka. U tarotu odgovara karti Sud/Novo doba i najavljuje ponovno rađanje, zatvaranje starih i započinjanje novih ciklusa. Sud Vam nagoveštava period samoprocene, dubljeg poniranja u vlastite nedostatke i kvalitete i najavljuje da se bliži trenutak u kojem dostižete najvažniju tačku svog životnog puta, konačno ćete osetiti da su sve kockice u vašem životu složene baš kako vi to želite. Dakle, došlo je vreme kada ćete moći da ostavite iza sebe sve ono što vas ne ispunjava, koči, muči. Ostavićete iza sebe sve staro što vam više ne služi i započećete novi život - Novo doba odnosi se i na vaš emotivni život, kao i na polje finansija, ličnih ambicija...”

Bila sam zadovoljna onim što sam pročitala. Znači, novi ciklus, sve kockice na svom mestu. Čemu sam uvek stremila. Ostavljam iza sebe sve staro i u Novo doba, bez kočnica, punim gasom! To!

Već nekoliko meseci razmišljam da “okrenem list” i da od proleća što što više putujem, posećujem prijateljice, rođake, da odem u neku banju ili negde gde me put nanese i da se tu zadržim ako me nešto privuče. Mislim da sam previse sebe dala porodici, roditeljima, mužu, deci, poslu… a da sam zauzvrat dobila malo. Sada je došlo vreme da se posvetim samo sebi. Prolaze godine, a ja postajem sve više svesna da je svaki dan, svaki minut, svaki udah – dar. Tek sada, posle nepunih četiri decenije braka, shvatam da ne treba davati sebe previše! Da je vreme da počnem da uživam u sitnicama i u sadašnjem trenutku.Možda će neko reći “dobro si se setila” ili “biće ti kasno” ili tako nešto, međutim, ovo mi je dalo neku snagu i potvrdu prethodnih razmišljanja već nekoliko meseci

Kažu da postoji treće doba. Ja još uvek ne priznajem da sam u njemu. Duša mi je jednim delom u drugom, a malim delom u tom trećem. Ja ću da se ponašam kao da sam u drugom dobu. Sve sam razdužila, sve odslužila, sve započeto završila – izuzev života. Njega nemam nameru još dugo da završim. Strpljivo ću sačekati još dva meseca, a onda početi da pakujem svilene haljine, udobne suknje, predivne bluze. Dosta su stajale na vešalicama u ormaru. Sa mnom će izaći na svetlost dana. I to što mi se malo koža opustila, baš mi neće smetati, jer duša mi je mlada, zategnuta kao struna i puna iščekivanja, puna češžnje da me nešto prijatno iznenadi.

Vi, ispisnice, kako hoćete – sedite kući i pletite, heklajte…Ja pakujem bele razapete ramove, akrilne boje, tuce četkica, veliku debelu svesku, hemijsku koju, obavezno lap top i mobilni. bele uske pantalone, udobnu obuću, srveni džemper preko ramena i ako vas sretnem, znajte da se neću napraviti da vas ne poznajem ili da vas nisam primetila. Još samo da u ranac gurnem karticu za bankomat i biću spremna. Budite sigurni da ćemo se videte!

Još jednom čitam: “…Dakle, došlo je vreme kada ćete moći da ostavite iza sebe sve ono što vas ne ispunjava, koči, muči. Ostavićete iza sebe sve staro što vam više ne služi i započećete novi život - Novo doba odnosi se i na vaš emotivni život, kao i na polje finansija, ličnih ambicija...” – i čvrsto verujem u to!

Komentari

Komentari