Foto: 
Marco Verch

Draga Saveto

Uvek plivam uzvodno. Uvek radim na teži, a ne na lakši način. Nikada ne idem linijom manjeg otpora. Kada nešto planiram, dobro razmislim, planiram na dugi rok i usmerena sam na detalje. To mi omogućava da stvorim kompletnu sliku onoga što će se dogoditi. Kada pravim važne odluke, pojavljuju se teškoće, ali me nosi premisa uzbudljivih promena, pomaka sa jednog mesta i doživljavanje nečeg novog. Jednostavno, promene me izazivaju. Kada ih obavim, po završetku, stanem, preispitam se i onda shvatim da sam napravila napredak, što me vrlo ohrabruje.

Astrolozi mi za ovaj mesec kažu da je ovo period u kome mogu očekivati ostvarenje životnih ambicija.  Mislim da nabadaju kao kada ćorava kokoška traži zrno, ali pažljivo čitam sve što piše. Još kažu da je ovo vreme rođenja i smrti, metaforički i bukvalno, ovo vreme će imati jak uticaj na moje odluke, kažu i to u pisanoj formi! U, je! Šta ću sad? Ili ću da se rodim ili ću da umrem. Pošto sam rođena, uterali su mi podsvesni strah. Međutim, tarot kaže da karta smrti ne znači bukvalnu smrt, već može da predstavlja veliki zaokret, raskid sa nečim ili nekim, preuzimanje kreativnosti i ličnog rizika, a astrolog na to dodaje da mi je emotivna energija dobra i ako me „nešto“  tera u dalje razvijanje potencijala, to će mi doneti odlične rezultete. Uh! Ipak može da ispadne da ne umrem.

Ali, ne lezi vraže, numerolog kaže da mi nailazi veoma frustrirajući i težak period. Kaže da ću biti napeta, da ću se osećati buntovnički. A kako i ne bih, kada mi na dalje prognozira da će ono što pažljivo planiram i dobro osmislim, do u detalje – osporavati neke stvari koje su van mog domašaja! E, to što je van mog domašaja, može da ima dvojaki uticaj, odnosno ishod: da bude pozitivno ili negativno. Nadalje kaže ako sve bude pozitivno, dovoljno je da jedan, samo jedan problem izazove teškoće i da mi predstojeći period neće biti lagan! Već sam se vidno oznojila po čelu.

Šta sada da očekujem? Sada ću da se zabrinem, da se dvoumim, da se stalno pitam da li na raskrsnici da idem pravo, levo ili desno? U kom pravcu da krenem da ostvarim progres? Setila sam se! Uzeću visak! Sa njim imam odlično iskustvo: sve što mi pokaže da će biti dobro, ispadne loše i obrnuto. Toga ću se i pridržavati: kada visak kaže da ću se udati – ja se namerno neću udati, ako visak kaže  da nešto ne treba da popijem, jer je otrov – ja ću da popijem, jer po dosadašnjem iskustvu „kako visak kaže“ to neće biti otrov nego lek. Ili... možda ipak bude otrov?

Šta sada da radim, jadna li sam? Da imamo još onaj časopis u kojem je radila „Draga Saveta“, ja bih je pitala za savet, ali tog časopisa odavno nema. Ta Draga Saveta je stvarno znala da pogađa. Evo, sećam se, jedna moja školska, kada smo bile u sedmom razredu, na moj nagovor, jer je bila veoma zabrinuta, napisala je: „Draga Saveto, imam momka sa kojim se zabavljam već 2 meseca i do sada smo se samo držali za ruke. Međutim, sinoć, posle igranke, on je hteo da me poljubi! Ja sam isto htela da me poljubi, ali sam se plašila i nisam mu dozvolila. Međutim, on je bio uporan i posle nekih pola sata ubeđivanja, ja sam pristala da se poljubim sa njim. Ali, on je hteo još da me ljubi. Meni se isto svidelo i mi smo se totalno prepustili jedno drugom i ljubili dok nije počela da me hvata nesvestica. Sada sam u panici! Draga Saveto, molim vas, hitno mi odgovorite da li je moguće da sam od tolikih poljubaca ostala u drugom stanju. Ako jesam, ubiću se!“

Mislim da se časopis zvao „Od A do Š“. Moja drugarica, a bogami i ja, jedva smo sačekale sledeću nedelju i pre prepodnevne smene u školi, kupili „Od A do Š“.  Brzinski smo izlistale stranice i drhtavim rukama obe držale časopis na strani Drage Savete. Našle smo odgovor na šifru „Zabrinuta“. Progutale smo odgovor, jer je bio kratak: „Draga Zabrinuta“, ako ste se samo ljubili, pa čak i toliko dugo da vas je uhvatila nesvestica, odgovorno vam tvrdim da niste ostali u drugom stanju“.

Što je mojoj drugarici odlaknulo, manje više, ali kako je meni pao kamen sa leđa ili srca – kako se to već kaže, nije bitno – ali bilo mi je mnogo, mnogo lakše. Zašto meni? Pa to isto veče, posle igranke, ja sam se u ulazu moje zgrade ljubila sa momkom dok me nije uhvatila nesvestica. O, draga moja Draga Saveto! Hvala ti – pomislila sam srećno i zagrlila drugaricu i rekla: „Eto, smiri se sada. Nisi trudna!“ Obe smo bile vesele, ja svesna i njene i moje brige, a ona samo svoje...

Komentari

Komentari