Foto: 
autor nepoznat

Grešna

Grešna sam, jer sebe greškom nazivam.

Zašto bih bila greška, ako se drugačije nosim, ako drugačije volim, ako su mi snovi veći, a hrabrosti prevazilaze osrednje ideje? Ako umijem bolje ljubiti, pogledom ubiti, i jednom rečenicom zapečatiti razgovor? Ako su moji pogledi širi, dubine nepreglednije, a vjera se ne zaustavlja na obodima drugih vasiona? Grešna li sam?

Greška nije što u zrelim godinama lakiram nokte u crno, poistovjećujem vrhove prstiju sa zemljom u koju ih guram duboko da napravim mjesta za novu lukovicu amarilisa ili tulipana jer volim boje, da smatram greškom ne bih to radila, ali volim da sam  grešna. Grešna u ljubavi prema prirodi, svojoj i prirodi u sebi.

Greška je što mediriram, pa ne poštujem svoju religiju, oprosti mi Bože, grešna sam što se klanjam svemiru i tebi u njemu,  ti me i ovako grešnu čuješ , a ja ti se klanjam u tvojoj tišini.

Greška je što napravim slovnu ili gramatičku grešku, a školovana sam za greškovno bezgrešne, pa neka prvi kamen baci ko nije pogriješio. Smisao ne tražim u formi već u suštini.

Grešna sam što se na mene naslanjaju pogledi samoproklamovano bezgrešnih, a onda još veću grešku pravim što ne plasiram sebe kroz njihove slabosti, iako je to pogrešno. Griješim što sam ispravna, eto neogrijesih se, a grešna ponovo.

Grešna što volim mlade ljude pune elana i duha, a izbjegavam vršnjake.Što me umaraju ljudi umorni od borbi, umjesto da podignu visoko čelo i rane svoje nose kao ordenje. Voljeti iskreno, a neočekivati mnogo, veći je grijeh, nego provjeravati telefon dok je u kupatilu i pretresati mu džepove, kako su me neke bezgrešne savjetovale da radim. Mizerija mi ne ide od ruke.

Grešna sam jer mi se družim sa ljudima niskog morala, koji znaju biti bolji od onih koji su ih takvima okarakterisali, ili sa ljudima sa dna društvene ljestvice, koje su tamo odgurali baš oni koji se rugaju sa njima. Pa neka budem grešna.

To je kažu grijeh. Grešna je , optužuju , slikala se polugola za reklamu. Danas kad se svačije dupe putem intetneta ubrzano kreće od inboksa do inboksa, to bar nije grijeh, profesionalno urađene fotografije pa grešnica izgleda tako dobro da jednim pogledom postaneš grešnikom, dobrovoljno navednim na grijeh.

Grešna sam što nosim samo crno, jer u izboru mnogih boja pogrešno, greškom svog ukusa slažem loše boje,  pa ću grešna i dalje crno nositi za ljubav istih. U crno se uvlačim radujući se uspomenama na divnu ženu koja me odgojila i zbog greške teške sudbine, voleći boje, tragedijom ostala zarobljena u crnom na cio vijek. Možda baš za ljubav njoj crnu nosim kao dar.

Greška je što neću da trpim okove lošeg partnerstva i da se moj glas ne priznaje, da mi kažu grešnica opet je udario, dok ja plasiram slike sretne porodice i vjerujem da sam u očima drugih pokrila tuđi grijeh. Rađe ću biti grešna nego licemjerna.

Volim da griješim, u greškama jednostavno uživam, iz njih ponešto grešna naučim.

A vi, ispravni, dobro se krijete. Koji je vaš grijeh? Ne smijete ni sebi, ni drugima, da priznate.

Grešna sam, jer sebe greškom nazivam.

Komentari

Komentari