Foto: 
Ian Stannard

Između redova

Nije meni prvi put da dođem do sebe i da ponovo pobegnem. Nije mi ni prvi put, iako u ovim godinama, da se silno iznenadim zbog sopstvene gluposti ili mudrosti, zavisi šta pre naiđe, ali nema te stvari koju ja neću da iskoristim kao inspiraciju. Nekako je to stvar iskustva zbog promašenih investicija u idealističke vrednosti, čitaj vrednosti jedne magle, u kojoj ja zbog samog postojanja iste, makar i očajna, ipak, vidim neki smisao, svrhu, vrednost sve do lepote.

Meni će na pijaci da uvale trulu jabuku i mene će biti sramota zbog tog koji to radi. Reagovaću ja, jer nije fer, ali ću i dalje biti ljubazna, tražiću drugu, pa ću pola dana da razmišljam o tome. Znaš ono kada se praviš da si glup, ili da nešto što je očigledno kao ne vidiš, a sve jer voliš tog čoveka preko puta, ma kakav on crv bio, beskičmenjak, zloća...jednostavno mi ga je žao. Zaista, sve što radimo je stvar naše savesti i tako subjektivnog doživljaja da je to zastrašujuće. Odatle i svi nesporazumi sveta. Kada bi čovek znao koje su posledice njegovog besa ili nekontrolisane ljutnje i kada bi zaista razmišljao o tome šta čini tom drugom koji sve to trpi opravdano ili neopravdano, zapitao bi se za svoju sudbinu i cenu koju mora zbog toga da plati. A mora da plati, kad tad, malo ili više.

Čovek je dete, a dete bez ljubavi postaje nečovek. Žao mi je svih neljudi. Žao mi je njihovog čina neljubavi i ličnog i kolektivnog. Rat je konačna verzija ljudske gluposti i zanesenog ljudskog ega u izgaranju da pokaže silu i moć i računicu „za nečiju dobrobit“! Ma, lažite se, jadnici. Meni je vas žao, vi što mislite da ste moćniji, pametniji, a u ime zla i laži ubijate narode po svetu. Žao mi je svakoga ko misli da je nešto posebno i zbog toga gazi po leševima.

Zbog jedne dečje suze i izgubljenog sveta tih malih divnih bića, uništenog života koji se nije ni rodio, vi ćete platiti, vi bezumni, glupi, zli ljudi kojih se stidim. Ipak čovek nije trula jabuka i ne može da se zameni i nije moja moć da tu nešto promenim i znam da će uvek biti ratova, ali ono što je do mene činim dobrotom i  svim srcem. Ne mora to da se vidi, ja to znam.

 

Komentari

Komentari