Foto: 
autor nepoznat

Jutro u retrogradnom hodu

Jutros rano prelistavam stare zapise, retrogradni hod u skladu sa planetama i pitam se ko je ova usamljena i očajna žena, izgubljena u vremenu i prostoru, koja ih je pisala?

Ne prepoznajem te rečenice, ne prepoznajem te usahle od plača obraze, ne prepoznajem dubinu patnje u njenim mislima, čini mi se kao neka stara prijateljica koju srećem nakon dugog niza godina i nisam sigurna ni da li sam je poznavala.

Izmještena iz grada i dovedena u selo, desetak godina posvećena osobi koja nije željela da je razumije, podižući djecu zaboravila na sebe.Zakopala je svoje postojanje u najdublje komore unutarnjih borbi i odlučila da ključ sakrije od svih.

Tako lako za ljubav neke osobe zaboravimo da volimo sebe, zaboravimo sve naše želje i planove , sva naša stremljenja, mnoge godine provedene u školovanju, radu, usavršavanju, samo da bi ispoštovale društveno prihvatljive norme, bile dobre žene, ostajale kući, podizale djecu, bile poslušne mužu.

I evo, sada je više ne prepoznajem i žalim je.

Ne dozvolite sebi da okolnosti od vas naprave nešto što niste i što ne želite biti.

Nije istina da će posao ugroziti vaš brak, nije istina da će prirodna šminka i malo veća štikla napraviti problem u kući, ako u svom čovjeku imate podršku vi ćete biti njegov ponos i njegova nagrada, ako ne nalazite podršku borite se za svoje pravo da budete sretne.

Borite se za sebe.

Prekid sa starim navikama može da se učini korak unazad, ali i korak unazad je korak promjene, a samo promjena može donijeti poboljšanje. Ne možete ni pretpostaviti koliko snage u sebi imate za promjene i kako će vas baš taj dah novog pogurati da napredujete, čak i strah od nepoznatog će vas probuditi, ojačati i učiniti spremnijom za nove poduhvate.

Čitajte, slušajte motivacione govore, dobru muziku, birajte prijatelje, birajte one kojima ćete se radovati, i volite, bezuslovno, bezgranično, nesputano.  Posvetite se prirodi, šetnjama, prijateljima, djeci ako ih imate, oni će vam biti neizmjerno zahvalni, kućnom ljubimcu, suncu i zvjezdana, ali prvenstveno sebi.

Ljubav je emocija koja briše stare programe i navike, ne mrzite, ne zavidite, ne ogovarajte. Onog momenta kad počnete prihvatati svijet oko sebe i voljeti njegove različitosti svemir u kom živite počeće da se mjenja. Sa svakom ljubavlju koju osjetite bićete sretniji, sa svakom ljubavlju koju podjellite bićete voljeniji.

Svi težimo da nas drugi vole jer mislimo da ćemo tako biti sretni, kroz socijal grupe plasiramo naše tjelo, izlaske , putovanja da bi bili obožavani i opet ste prazni. Materijalno ne donosi sreću, popularnost ne donosi mir, samopromocija ne donosi ljubav, samo iluziju.

Težite da volite, iz srca , iz duše, tako ćete pročistiti sebe, tako ćete postati nosilac svijetla koje prvo obasjava vas pa sve druge oko vas i širi sreću.

Počnite već danas.

Prvoj osobi koju vidite tokom umivanja u ogledalu se osmjehnite i recite "Divno izgledaš danas i volim te", i nastavite tako kroz dan. Osmjeh je vaše najjače oružije koje sječe tamu međuljudskih odnosa.

Volite i biće dovoljno za sreću.

 

Voli vas Mau dok ne počnete da volite sebe.

Komentari

Komentari