Foto: 
Anais Nin

Književnost bluda i nemorala

Sagurane u ćošak žene su poznate po tome da vrište, a vas trenutno zaglušuje buka mnogih naslova, potpisanih ženskim imenima, koje vas sa polica bodu pravo u oči. Satjerana u ćošak inteligentna žena neće ponuditi duge razgovore, matematičke formule, niti kulinarske recepte, ponudiće jedino na šta muškarac koji drži vlast u šaci može da odreaguje, blud i nemoral.

Ostale su u zapećku kulturnih dešavanja, jer se na njihovu inteligenciju i rad gledalo kao na manje vrijednu po pravilima muškog svijeta. Emocija manje vrednovana, divili se muškim stihovima, a one smatrane bespotrebno patetičnim i trivijalnim. Muškarci se potvrđivali istorijskim i političkim romanima, a prosječan građanim od Kosova uglavnom pamti samo Kosovku djevojku, jer emocija nas uči, nosi, vodi, emocija se ne zaboravlja, za razliku od istorijskih spisa koji se svakako sa svakom novom vlašću mjenjaju u korist sledećeg. Učite nas šta da ne zaboravimo, ali nas ne učite čega da se pridržavamo. Onoga što nosi žena, majka. Emocija i stabilnost.

Mnoge su živote provele lektorišući za svoje ležerne muževe, uređujući njihove buduće hitove ili čak pišući umjesto njih. Mnoge matematičke formule i izvedeni zakoni fizike ostali su pod imenima muškaraca, istrgnuti pravom jačeg iz ruke žene. One pametnije su za pseudonime koristile muška imena i bile hvaljene često do momenta otkrivanja identiteta, nakon toga kritikovane i preispitivane.

Onda je došlo novo doba, emancipacije. Emancipovale se jesu, ali emocija je ostala glavna vrlina i mana kojom se ne mogu probiti na tržište skorene krvi, uštirkanih košulja i kravata.

Sa jedne strane bajoneti i koplja, sa druge srce iščupano iz grudi, i boj je započeo.

Ženske rečenice su tražile svoje utočište, ali imena koja su nosila obeshrabreno su shvatala da neće biti podržane. Naučni radovi, dugogodišnja istraživanja, romani porodice i svakodnevnice, sve je brzo padalo u zaborav. Iz ugla u kom sjedi sklupčana i skoro mrtva zadaje posljednji udarac svijetu kojim vlada muškarac. Nudi vrelinu utrobe manijaklanim tipovima, nezasitim biznismenima, bolesnicima sakrivenim iza naizgled uspješnih brakova, nudi u svojim rečenicama blud i nemoral i najednom je opšteprihvaćena.

Među ženama se podiže talas sličnih tema i naslova, hit za hitom puni police, oni isti muškarci koji pljuju po naučnim radovima, poeziji ili porodičnim romanima žena, sada trče, preskačući svoju ženu i djecu, u nadi da će se prvi nasladiti sokovima tuđeg snošaja utkanog u, ovim izborom, bolno osakaćene rečenice.

Na koga to pokazujete prstom i koga to prozivate dok se mnogi otimaju o nove naslove spisateljica koje vam prodaju muda za bubrege jer u svojoj bolesnoj opsesiji za seksualnim fantazijama nisu vam dovoljni nepregledni porno sajtovi, želite da čujete direktno iz usta žene kako to izgleda.

One su vas odavno prezrele, onog trenutka kad ste odbili njihove najbolje radove i oborili ih na dno književne ljestvice, rukama su pokupile prljavštinu dna i nabile vam ga u oči, a vi mu se radujete kao najboljem komadu koji ste ikada pročitali, potpuno slijepi na činjenicu da žena zna i može bolje, ali joj niste dopustili.

Doskočila vam je, našla je način da bude na svim policama knjižara kroz ono što ste vi tražili, kroz ono što ste joj čime ste joj dozvolili da se bavi i prvi ko nije grešan neka baci kamen.

A tebi Ženo svaka čast.

Komentari

Komentari