Lepota i zdravlje (ili kako se upecati za džaba)
Foto: 
Kaz Andrew

Lepota i zdravlje (ili kako se upecati za džaba) - 1

Ima tome neka godina, pozvoni devojka sa suzom u oku na naša vrata:

- Dobar dan. Ja sam studentkinja Norveškog jezika. Molim vas, pomozite mi da zaradim platu. Roditelji nemaju novca da me školuju, sve moram sama.

Šta ću, pomoći se valja. Nemam ja šta da radim, sem da izdvojim malo svoga vremena za nju i prezentaciju nekog svemirskog usisivača. Ne košta ništa, a učiniću dobro delo. Pustim tako ja, dobra samarićanka, studentkinju u kuću, raspakova ona neku skalameriju, počne da usisava po kući, tepihe, dušeke i usput objašnjava sve blagodeti i životne radosti koje joj je priuštio što posao prezenterke, što sam usisivač koji je kupila i svima toplo preporučuje. Život joj se iz korena promenio, jer ovaj usisivač ne samo što štedi struju i vreme, već garantovano čuva zdravlje! A zdravlje, zna se, zavisi isključivo od čistoće kuće! Kad je krenula da umače leba u vodu iz usisivača i da jede , ja se zabrinula za studentkinju, pitam: - Da vam napravim neki sendvič, jeste li gladni? Ali ne, to je revolucionarni usisivač! Ne samo da skuplja prašinu, grinje i ubija sve moguće viruse i bakterije, već bez ikakve bojazni za život možete popiti i pojesti sve što ste prethodno usisali! Boktemazo!

Tri sata sam se hrvala sa studentkinjom, da nemam da platim, a čak i da imam ne pada mi na pamet. Uostalom, rekla je da neće ništa da me košta. Ona igra na kartu jadna ja studentkinja norveškog, a ja zla žena koja neće da joj pomogne. U tom naiđe njen super- vizor. Fin neki momak, očas posla mi je objasnio, kako sam ja jedna nikakva žena i majka kad me ne zanima zdravlje i dobrobit rođenih mi ukućana. Jer šta je to za dobru, brižnu ženu, majku i domaćicu tri hiljade evra. Jer za zdravlje se ne pita koliko košta.  Umalo da me ubedi. U ovo turobno vreme besparice svi se dovijaju na razne načine da prodaju svoje proizvode i usluge. Tako neke moje drugarice pecaju. Ima ta neka „zlatna ribica“ registruješ se i juriš razne popuste.

Za male pare možeš da upecaš svašta nešto potrebno. Kao i ono nepotrebno, al dobro će da ti dođe. Rešim i ja da u - pecam nešto za male pare. Što manje, to bolje. Pecaj vamo, pecaj tamo, upecam 10 anticelulit masaža. Što je skoro džabe, i meni je drago, iako celulita nemam. Odem tako u salon, maserka ljubazna, poče da mi hvali dupe: - oooo, pa vi skoro da i nemate celulita. Sreći mojoj kraja nema, prija ona masaža, dremam opuštena i uživam. Na četvrtom tretmanu, umesto maserke pojavi se ćelavi istetovirani maser. Uoopa! Baja 100% moj tip! Život je baš lep, mislim se ja, kad ne lezi vraže. Krete baja žestoko, 'nako muški da masira. I odmah zatim pljus, pljas po onom mom dupetu. Nije da se bunim, i nešto da zanovetam, nego, može li to malo nežnije - pitam. Usput pomislim da nisam nešto omašila? Jesam li upecala masažu ili nešto drugo, onako sluđena kakva umem da budem?  - Ne može! Oćeš ti da sredimo taj celulit ili nećeš?

- Oću bre, kako ne bih htela, samo...

- Nema bre nežnije! Za lepotu se trpi! Jel' vidiš koliko celulita imaš? Kakva si ti to žena koja ne vodi računa o svom izgledu! To je nedopustivo. Nego da se dogovorimo, ima tu posla za najmanje 30 tretmana. Ima da budeš ko nova posle. Daću ti dobru cenu, samo 15 evra po tretmanu. Žena mora da vodi računa o tim stvarima.

Pljus, pljas, kući sam stigla sa podlivima, modricama i otiscima dlanova na dupetu. Pride, poprilično skenjana. Kakva sam ja to žena? Pa stvarno. Vratila se u salon nisam - ne bi ja da plaćam, a da me pljuskaju - a ni pecala više nisam. Nikakve tužne studentkinje, ni prezentacije ne dolaze u obzir. Pametnoj ženi dosta dva puta. Pametnoj da, ali ne i meni...

Pozove mene Kuma, dobila besplatan serum za podmlađivanje. Nema te prodavnice u njenom gradu, pa da odem ja da pokupim taj serum. Nemoj mene, molim te kumo mila, mislim se ja u sebi, opet će neko da me preslišava kakva sam ja to žena i da mi krivi mozak. Ipak, jedna je kuma, i tako odem, podignem uzorak seruma, samo su me obavestili da ukoliko budem zadovoljna testerom, a garantovano ću biti, mogu doći u bilo koju njihovu prodavnicu i po nadasve povoljnoj ceni od tričavih 268 evra mogu kupiti serum koji će mi promeniti život. Nabolje, naravno. Šta je 268 evra? Ništa! Jer, podmladiću se od tri do šes' godina u roku od odma! Šta je 268 evra za lepotu! Ništa! Jer kad si lep, odma si i zdrav...

-nastavlja se-

Aleksandra Kivela

Komentari

Komentari