Foto: 
Luc Viatour

Lepota i zdravlje (ili kako se upecati za džaba) - 2

Gledam ja onu bočicu, i pitam se šta da radim sa tim serumom. Bočica minijaturna, uputstvo za upotrebu nemoguće pročitati ni sa naočarima i uz pomoć lupe. Mogla bih ga na primer namazati na lice. Nego, plašim se, toliko će mi se lice podmladiti, i neće biti u skladu sa telom. A mogla bih ga namazati na dupe. Ima dupe da mi se podmladi očas posla, bez pljuskanja i to za džabe. Problem je samo u tome, što taj podmladak neće imati ko da vidi, pa čak ni ja. Nešto nisam u fazonu da zagledam rođeno dupe. Što me opet podseti da i nisam baš neka žena.

Mogla bih taj serum da popijem, i tako se podmladim iz unutra! Jer odakle dolazi lepota? Pa iznutra! I čim se tako podmladim iznutra to će biti i spolja. Odložim onu bočicu i zaboravim da je ikada postojala u mome životu. Ne pamtim kada sam imala mogućnost da se posvetim samo sebi. Da priuštim sebi neko zadovoljstvo, uvek ima nešto preče, i konstantno fali para. Tako kada je pre neki dan zazvonio telefon i glas sa druge strane zacvrkutao : - Ovo je vaš divan dan! Kao da me sunce ogrejalo. Kaže mi još glas kako sam dobila besplatan kozmetički tretman lica, i sve što treba da uradim, jeste da dođem tu i tu, tad i tad. Od silnog ushićenja, nije mi palo na pamet da se zapitam ni zašto ni kako i otkud baš ja, da dobijem nešto besplatno. A ni to, da džabe nema ništa. Samo sam mislila kako ću imati bar pola sata samo za sebe, i to potpuno besplatno.

Nije mi bilo čudno ni kada me pre-ljubazna devojka pitala koga bih ja preporučila za besplatan tretman. Zakazanog dana ušetam u svemirski kozmetički salon. Ono devojče me uz osmeh posadi ispred ogromnog ogledala, uz neonsko osvetljenje, pa me pita:- Šta vidite? Majko rođena! Vidim sve bore, kapilare, podočnjake. Tu mi ona cvrkutavim glasom objasni kako izgledam mnogo starije nego što to jesam. Kako je to potpuno nedopustivo! Pa kakva sam ja to žena, pita ona mene, kada ne vodim računa o svom izgledu! Da li ja uopšte znam da spoljna lepota donosi i unutrašnju? Dabome da znam, odgovara ona umesto mene, i zašto sam sebi dozvolila da mi se tako šta desi? Sada će ona mene da usreći, pokazaće mi kako ponovo mogu da budem mlada i lepa, kako spolja tako i iznutra. Počne da mi tracka neke serume, kreme, pilinge po jednoj strani lica, da bi mi pokazala kako njihova kozmetika deluje momentalno. Čim me namaže, videću razliku drastičnu.  Pljus pljas po desnom obrazu, utrljava, briše, pa me opet posadi pred ono ogledalo. Ne skida osmeh, zar ne vidim razliku? - Ne? Nešto sa vama ozbiljno nije u redu. Pa to je biserni prah u kombinaciji sa zlatnim nitima, crnim kavijarom, hijaluronskom kiselinom i algama iz mrtvog mora.

Kud ne namazah onaj besplatni serum, mislim se, videla bi ona sada ko kako izgleda! Dok se ja gledam u ogledalo, ona će da mi objasni šta mi je učiniti da bi se moja koža a samim tim i ja podmladila za četiri do osam godina za manje od šest meseci.

- Ovo je vaš srećan dan! Cvrkuće ona, jer samo danas i samo ovde imam sreće da baš ja budem izabrana da promenim svoj život iz korena! Da ponovo budem srećna, mlada i zdrava! Jer, šta je 1490 evra za lepotu! Ništa! Kako je ovo moj srećan dan, platiću samo 1290 evra za tu čudotvornu kozmetiku! Nisam ni svesna koliko je srećan ovaj dan, jer sam toliko simpatična vlasnici salona da danas mogu da uplatim samo 390 evra, a ostatak u šest rata! I na poklon ću dobiti fenomenalni aparat za čaj i kafu, koji će mi takođe promeniti život na bolje!

- Slušaj devojčice, hoćeš li mi natrackati ta čudesa i na drugu stranu lica ili da idem kući kriva?  Pokušavam da budem duhovita.

- Pa, bravo! Ushićena je ona. - Primetili ste kako naša kozmetika deluje! Sjajno! I već se osećate mnogo bolje, priznajte! Evo, sad mi javlja vlasnica salona, ovo je definitivno vaš dan! Možete odmah potpisati ugovor, poneti i aparat za kafu i kozmetiku sa sobom, a platićete sada samo onoliko koliko imate kod sebe. Koliko imate, pet hiljada, dve, hiljadu? Nećete valjda da propustite ovakvu životnu priliku?

Ustajem lagano, dok još iole mogu da budem prisebna i pristojna, dok me ona drži za rukav: - Ne budite ludi, ko bi još ovako nešto propustio?!

Pa stvarno, ko bi normalan ovako šta propustio? 

-kraj-

Aleksandra Kivela

Komentari

Komentari