Foto: 
autor nepoznat

Lice maske

Sa nošenjem obaveznih maski pale su neke druge, nevidljive, duboko usađene, urasle maske ega. Čin me podseća na razbijeno jaje, valjda zbog igre reči (egg- na engleskom jaje). Krhko je to sazdanje, a mnogi se uzdaju u njega. U to jaje svašta od ljudskog stane, samo ne ono toplo i najljudskije, a to je empatija.

Urokljive oči (ono što ostaje od lica pod “antikoronskom” maskom) su i najmanji problem, malo se čovek uplaši, ali razumljivo, pređe preko toga sa mišlju da nikome sada nije lako, pa ni tim mrzovoljnim tipovima punim negativne energije. Oni opominju ostalo, nerazumno pučanstvo, one “glupake” koji se usuđuju čak i da imaju svoj stav po pitanju svega što se u njihovom okruženju i šire dešava, jer ovi prvi, oni znaju sve! Jednostavno sve nauke ovog sveta imaju u malom prstu, sa tom razlikom, opet, što im nedostaje ta mrvica topline, začin vere, misterija intuicije, neka prostodušna životnost i ona pusta empatičnost. A ne, ti naučni tipovi su jako gadljivi na to, nema tu nijansi, mora da se zna šta je crno, a šta je belo.

Neki od njih su preuzeli samoprozivajuću dužnost nadzornog organa isključivosti kao osobinu tzv čoveka-beskičmenjaka. To je energija kapoa u konc-logoru koji savršeno radi nadzirući posao, napadajući svakoga ko se cenjenim merama stručne političnosti ili političke stručnosti usprotivi. I uvek sa  najpouzdanijim naučnim činjenicama o svakoj društvenoj pojavi sa jasno povučenim koordinatama od kojih nema odstupanja. Bar da postoji doslednost u nauci pa da im čovek veruje!

To su oni koji se svakog trena prskaju sa 70% alkohola, nose vizir, masku i rukavice, pa se kao opareni udaljavaju od sagovornika i sa kritičkim gađenjem gledaju u nekog bez maske koji se još ne daj bože i smeje. Koliko je gorčine u tim dušama! Da li to ume da voli, zagrli, oprosti?

Sterilnost saosećanja dovodi do anemičnosti duše. Belilo čistoće miriše na hemikalije. Ti prepametni zombi-roboti sve su samo ne ljudi. Nema tih maski koje bi ih zaštitile od straha zbog smrti. Neke maske se lako skidaju, ali izgleda da neke nikada neće moći da se skinu, te začete kao seme teške ogorčenosti i kompleksa, sa nacrtanim osmehom lažne dobrodušnosti.

Komentari

Komentari