Foto: 
autor nepoznat

Majka priroda u akciji

Ako uzmemo u obzir nepobitnu činjenicu da je samozvani gospodar planete odlučio da menja zakone majke prirode, onda možemo očekivati povratnu reakciju kao odgovor na neprihvatljivu akciju, isto kao i kada neposlušno dete od roditelja dobije malo po tamburi, tek da se zna ko je ko. Čovek je krotio prirodu, ali nikada nije pomislio da bi priroda mogla da se pobuni i baš žestoko da uzvrati, a kijameti svih vrsta su samo blago upozorenje da se nešto neće događati baš po čovekovoj zamisli. Bez obzira koliko je priroda oštećena, upozorava nas čak i na kijametna upozorenja svojstvenim znacima, koja neće razumeti samo oni koji su privrženi tehnološkoj modernizaciji.

Nekoliko hiljada godina ratnici su lovili i ratovali uglavnom hladnim oružjem, ali se onda morao pojaviti pametnjaković koji je izmozgao barut, i tako ustoličio prve smernice primitivnog vatrenog oružja. Naravno, preambiciozno podređivanje svega i svakoga utaživanju neutaživih apetita bezrepog dvonožca za dominacijom i posedovanjem svega i svakoga, dovelo je do stvaranja ekstremno moćnih oružja svih oblika i namena, koje više nije imalo nikakvih dodirnih tačaka sa lovom, tako da su ratovi postali sasvim normalna stvar za razbijanje prepodnevne monotonije. Upotreba tehnike u cilju opravdanja ljudskog luksuza i lenjosti takođe se može smatrati opravdanjem narušavanja prirode, jer cilj opravdava sredstvo.

Lakše je obraditi zemlju traktorom nego ralom sa upregnutim volusinama, lakše je iz udobne fotelje posmatrati događaje u svetu nego otići na lice mesta događaja, pogotovu ako je događaj nekoliko hiljada kilometara dalje. Izumeo je čovek i sredstvo sa kojim će se odvesti do obližnje prodavnice da ne bi trošio đonove i tako drastično povećao svoje vreme predviđeno za opuštajuće lelmudanje. Ipak, vrtoglavi razvoj tehnologije osetila je na svojoj koži i priroda, koja nije nešto oduševljena nestašnim pronalascima čoveka. Negde je zapisano da je pre revolucionarnog velikog potopa neki Noje napravio poveći čamac za spasavanje svih vrsta, ali za novi potop novi Noje bi mogao samo da zabije glavu u pesak, jer zbog nekontrolisanog istrebljenja šuma ne bi imao drva ni za šibicu. A, bez šume nema ni upotrebljivog vazduha za disanje. Ozonski omotač je poprilično isfronclan, pa nam je nametnuto malo ozbiljnije prženje, a pomeranje izbaždarene skale nadmorske visine donosi mnogo više olujnih promena propraćenih ledenim vazdušnim ofanzivama raznih veličina. Koliko god čovek pokušavao da kroji sudbinu prirode, priroda uporno pokušava da zaleči rane i izbalansira ravnotežu dobrog i lošeg. Dakle, štap majke prirode ima dva kraja od kojih je svaki namenjen za sankcionisanje ljudskog nemara i nepoštovanja prirode, pa se može desiti da budemo osuđeni na evolucionarno škrgarenje na suvom na putu ka čistilištu, gde će nam biti objašnjeno poimanje prirode.

Na žalost, iako je čovek taj koji snosi odgovornost za satiranje prirode, osveta majke prirode nema efekta samo na čoveka, već pazare i druge vrste koje se u ovom procesu smatraju kolateralnom štetom. Iako mnogo bolje tumače znake upozorenja prirode od čoveka, mnoge vrste nemaju vremena ili nemaju gde da se sklone, pa ljudsku glupost plaćaju svojim životima.

Komentari

Komentari