Foto: 
IamNotUnique

Mislilac

Geneza

Dete ovog tipa oseća, s pravom ili ne, da nije dobrodošlo u sredini u kojoj živi. Svet počinje da doživljava neprijateljski, kao tamnu i hladnu provaliju. Zbog toga oseća veliki strah da će biti odbačeno. Ovo dete može biti i realno ugroženo nasilnim ponašanjem i pokušajem emotivnog slamanja. Zbog nesigurne situacije u kojoj se nalazi, dete donosi odluku da ne oseća više ništa, čak ni strah. Sigurnost nalazi u bavljenju sopstvenim mislima, što ga udaljava od stvarnosti.

 

Odnos prema sebi

Mislilac se najbolje oseća kada je sam sa sobom, u svom sopstvenom okruženju. Strah s kojim se on suočava je suštinski egzistencijalan, a od spoljnjih problema i komplikovanih odnosa s drugim ljudima, najbolje se štiti u miru sopstvene privatnosti. Jasne granice mu omogućuju kontrolu koja mu je neophodna da ne padne u ništavilo, za koje mu se čini da je u njega već zakoračio jednom nogom. Kada se oseti ugroženim, počinje da se bavi svojim mislima i postaje hladni posmatrač, distancirajući se od svojih osećanja.

 

Odnos s drugima

Mislilac je najnezavisniji tip ličnosti. Za njega su novi kontakti s ljudima uvek nesiguran teren. Nove osobe koje susreće doživljava kao potencijalne uzurpatore u njegov lični prostor. Kada može da se unapred pripremi za predstojeće kontakte, sigurnije se oseća. Tada se manje distancira, nego inače. Odnose s drugima većinom prihvata intelektualno, povodom određenih tema. Slabo izražava emocije, jer se iznutra oseća praznim. Posle kontakta, potrebno mu je povlačenje da bi sredio svoja osećanja. Kada za to nema uslova, povlači se u svoje misli. Oseća se povređenim kada drugi nemaju razumevanja za te njegove potrebe. Kada govori, ima težnju da sve sistematizuje i objasni. I na poslu traži prostor za distanciranje. Iscrpljuje ga mnogo međuljudskih interakcija, kao i emotivni zahtevi kolega i klijenata. Trudi se da prednjači u intelektualnim znanjima u odnosu na kolege, jer mu to daje sigurnost. Ima izraženu sposobnost opažanja. Na vodećim funkcijama mislilac pošten i pravedan odnos prema podređenima. U kriznim situacijama ostaje hladnokrvan i bistre glave donosi kvalitetne odluke. Ova osobina ga čini odličnim savetnikom.

Ovaj tip se veoma plaši da u međuljudskim interakcijama ne upadne u neku klopku. Njegova povučenost izaziva druge da mu priđu i ostvare kontakt. Usled toga se on oseća ugroženim i tako upada u vrzino kolo iz koga ne zna da izađe. Zbog neispoljavanja osećanja ostavlja utisak hladne osobe koja je zaokupljena svojim mislima. Njegova neverbalna komunikacija ne podržava verbalni sadržaj koji saopštava sagovorniku. Često se bavi ekscentričnim hobijem.

 

Pitanja

Da bi napredovao, mislilac treba sebi da postavi sledeća pitanja:

-      Koja su moja osećanja?

-      Na šta trošim energiju?

-      Kakva je stvarnost oko mene?

 

Način komunikacije s misliocem

Pošto se mislilac distancira od svih, pa i od svojih osećanja, poštujte njegove granice, njegov lični prostor i nezavisnost. On ne voli puno da komunicira i stoga s njim u razgovoru budite otvoreni, kratki i jasni. Imajte razumevanja kada izgleda rezervisano, distancirano i arogantno, jer je takav zato što se ne oseća dobro u svojoj koži. Ukoliko želite da ostvarite komunikaciju s njim, činite to preko neke zajedničke teme. Kada ga primate u goste pružite mu osećaj dobrodošlice, ali ne budite preterano srdačni, jer će inače posumnjati u vašu iskrenost i dobre namere.

Nebojša Ignjatović

Komentari

Komentari