Foto: 
Street Art around the World

Ne znam da li će nekome da koristi, al ne mož da škodi

Jutarnja rutina... Kafa, prelistavanje štampe i novosti sa mreže.
Uvek kad FB preplave prepucavanja vaksera i antivaksera, ja shvatim da se nešto novo dešava, i prelistama baš te naslove O Covid propusnicama.
I kao čuvena Mišel, I shall speak only once,...evo i mog doprinosa.
Ja ne znam ništa o štetnosti vakcina i da li nas njima truju, ali znam da sam pre dve godine slobodno putovala Evropom i ovaj čarobni mesec septembar provela krstareći Italijom i Francuskom.
Ja se ne razumem u lekove za šugu, čuveni ivermectin, koji antivakseri sad zdušno hvale, ali znam dobro šta je marketing i kako farmaceutski lobi forsira odredjene proizvode da bi im povećao plasman i prodaju.
Ja nemam pojma da li je stopa smrtnosti povećana kod vakcinisanih ili nevakcinisanih, ali znam dobro šta je valjan statistički uzorak za donošenje validnih zaključaka. A ovaj dosadašnji sigurno nije.
Ja ne znam da li su vakcine ograničavanje ljudskih sloboda, ali znam dobro da zbog "nepristajanja na robiju", kako to buntovnici bez razloga, koji btw nikada nisu ni čuli za James Deana, mene onemogućavaju da slobodno putujem na mesta gde želim, a ne gde mogu (uzgred, u Albaniju sam putovala kad niko nije ni pomišljao, lepa zemlja, ima se šta videti, ali ipak više volim da letujem na Hvaru, Rovinju ili Španiji, a možda i na nekom kruzeru, pa sad po volji zapadnim ili istočnim Mediteranom).
Ja nisam apsolutno pristalica ove vlasti, ni njenih odluka koje su ishitrene, nedovoljne i nekonzistentne, ali zašto u svemu kaskamo za svetom. I zašto svojim inaćenjem dajemo vlasti za pravo da nas i dalje drži potčinjenima. Državni činovnici neće vakcinu, ali uredno primaju platu iz budžeta koju im obezbedjujemo svi mi, i vakcinisani i nevakcinisani. Začudjujuče, i medicinsko osoblje je protiv. Ali, treba imati u vidu da su i tetkice i kuvarice koje guraju ona kolica sa hladnom supom i neukusnim viršlama, takodje osoblje naših bolnica. I neće vakcinu, ali hoće topli obrok, regres i pomoć koju daje država. Ups, opet greška, koju dajemo svi mi. Koji punimo budžet.
Pritisnutia skorašnjim izborima vlast donosi mere koje nisu efikasne, ni smislene i ostavljaju na volju narodu hoće li ili neće da se vakciniše.
Narodu koji je i danas u 21. veku u velikoj meri funkcionalno nepismen, uostalom, kao i većina političara i ljudi iz vlasti koji donose takve odluke. Sada uvode represivne mere u vidu nekakvih propusnica. Samo još da na njima napišu Arbeit macht frei i eto nama deja vu.
Sad će mi se obradovati antivakseri. Ne, ja nisam protiv vakcine, samo kažem da je svaka mera koju naša vlast donese zakasnela, neefikasna i bez odgovaajućih rezultata. Sem što stvara besmislen otpor i produžava agoniju.
Ako je rešenje u masovnom prokuženju onda je to trebalo uraditi na samom startu pandemije. Danas je kontroproduktivno.
I pod maskom demokratije sve je stavljeno na volju narodu. Da li da se vakciniše, kojom vakcinom, koliko puta.
Onom narodu koji još uvek nos briše rukavom, pljuje po podu i ulici, maske, smeće i pikavce baca kroz prozor, boji se promaje i klima uredjaja, pešači samo kad mora a ne rekracije radi, jede slaninu i beli luk kao prirodne antibiotike, a onda pumpa aparat za pritisak uz obavezno čudjenje "ne znam šta mi je danas ".
I ja ne znam šta mi je danas, pa se ovim bavim. Umesto da odvežbam jogu i izadjem u šetnju.
Ne znam još mnogo toga, ali znam da će ovo potrajati. I čuvena maksima - divide et impera - i ovog puta daje rezultate. Vakcinisani ne mogu poništiti svoju odluku, nevakcinisani mogu da se inate i dalje i mole boga da veliki svet pronadje rešenje koje ćemo kao i uvek prepisati, ali sa ogromnim zakašnjem i naravno nesagledivim posledicama Po nas, ne njih.
Ne znam zašto sam ovo napisala od jutros, ali, kako reče divni Lane...ne može da škodi...a ako sam nekoga uvredila "debili i gde ne bili, neka vas sreća prati". Vakcinisane ili ne!

Komentari

Komentari