Foto: 
autor nepoznat

Novogodišnja jelka

Doček nove godine je jedinstven događaj koji se događa nekoliko puta godišnje i savesno se proslavlja. Gde će se dočekati nova godina u velikoj meri zavisi od količine štekovane kinte, postojeće garderobe i obuće u plakaru i ekipe sa kojom će se ispratiti stara godina. Bez obzira gde se nova godina dočekuje, jedan detalj je skoro uvek prisutan na ovakvim feštama, a to je ukrašena novogodišnja jelka.

Da bi se prigodno obeležio ispraćaj stare i dolazak nove godine, novogodišnje jelke se kite još početkom decembra. Ali ne kite se samo jelke, već se šljašteći ukrasi stavljaju gde god se ukaže mesto. Kite se terase, tremovi, prozori, drveće po dvorištima, ograde i druge pozicije koje su vidljive prolaznicima. Možda se za lepo uređenu novogodišnju rasvetu pojedinci nadaju poklonu od deda mraza u vidu smanjenih računa, ne razmišljajući da svaki šljašteći ukras troši neku količinu struje i povećava račun. Što se tiče prirodnih jelki, na zelenoj pijaci ih ima na pretek i pripremljene na vreme čekaju da budu zamenjene za neku količinu novca. Ali, u opštoj besparici mnogi se koriste ručnom testerom i pod okriljem mraka obezbeđuju osnovu za kićenje. Statistika je pokazala da, kada bi se sve nekontrolisano posečene jelke samo u našoj zemlji stavile na jednu parcelu, ta parcela bi zauzimala površinu od nekoliko hektara. Zahvaljujući nekontrolisanom sečenju jelki, naša planeta trpi ozbiljnu štetu, ali to nije ništa u poređenju sa užitkom kićenja i pohvale koje se dobijaju od planiranih gostiju i neplaniranih namernika.

Da bi se planeta zaštitila od novogodišnje ekološke katastrofe, u mnogim prodavnicama su u ponudi plastične imitacije, po veoma šarenim cenama. Od malih jednostavnih jelkica za male pare, do velikih i prilično vernih imitacija pravih jelki za velike pare, u ponudi su i šljašteći ukrasi svih vrsta. Mala je verovatnoća da kupac koji kupi plastičnu jelku i adekvatne ukrase, neće kupiti još po neku sitnicu, da bi obradovao najmlađe ukućane. Ta sitnica po pravilu zavisi od debljine novčanika kupca, dok prodavac svakako profitira. Najprihvatljivije cene za plastične jelke i pripadajuće ukrase imaju kineske prodavnice, koje nude širok asortiman svega za male pare. Obzirom na prosečna primanja u Srbiji, kineske prodavnice su posećenije od kafana, pa ne bih bio iznenađen da u kineskoj prodavnici otvore i kafić. Dok čovek sedi i pijucka, može istovremeno da razgleda asortiman, a posle nekoliko žestina novčanik se lakše otvara.

Ni centri urbanih sredina nisu imuni na novogodišnju feštu, pa se čelnici urbanih sredina takmiče u kićenju svega što se može okititi, a pri tome troše veoma pristojne količine novca. Mnogi nesretnici čeprkaju po kontejnerima, da bi eventualno našli nešto za pojesti, jer su za njih i narodne kuhinje pojam luksuza. Naravno, država nesebično brine o takvim ljudima i izlazi im u susret sa moralnom porukom, da ne pojedu odmah sve što iščeprkaju iz kontejnera, nego da nešto od toga ostave za sutra. Zanimljivo je da ima novca za ukrašavanje dečjih bolnica, ali se nema novca za opremanje istih. Pa, koga je još briga za bolesnu decu u vreme priprema za doček nove godine. Nije posebno bitno ako neko teško bolesno dete umre, jer mladi roditelji uvek mogu da naprave drugo. Ali je veoma bitno da grad šljašti, jer će deda mraz čelnicima šljaštećeg grada doneti prigodne poklone, smeštene u ukrašeni koverat.

Komentari

Komentari