Foto: 
Željko Žele Jovanović

Odeljnski izbori

Prvi krug glasanja za predsednika odeljenske zajednice bio je završen. Po ideji učiteljice, svi pripadnici odeljenja su bili kandidati, a dvoje kandidata sa najviše glasova su išli u drugi krug.
Sećam se da sam ja glasao za sebe i to je, kako se ispostavilo na javnom čitanju rezultata, bio jedini glas za mene, a ujedno i povod za gromoglasni smeh čitavog odeljenja, jer ja i nisam bio baš neki đak, a ni naročito popularan.
U drugi krug ušla je drugarica čiji su roditelji bili vlasnici poslastičarnice i koja je ujedno pravila najbolje rođendanske proslave. To za rođendanske proslave sam načuo, jer, kao što rekoh, nisam bio naročito popularan.
Pored nje, u drugi krug je ušao meni omrženi lik, naravno, najpopularniji dečak u odeljenju, dobar đak, perspektivni sportista i dečak iz odeljenja koji je imao prvu devojku. Poticao je iz ugledne porodice doktora i bio je učiteljičin mezimac.
Učiteljica je smatrala da je neparan broj učenika u odeljenju prednost, jer isključuje mogućnost nerešenog rezultata, ali očigledno nije računala na moj bojkot. Naravno, zbog neparnog broja, jedino sam ja sedeo sam u klupi.
Moj prazan listić nije uticao na konačan ishod izbora, dečak je ušao u svoj neustavni četvrti mandat ali đaci su rekli svoje. Devojčica nije ispunila svoj san da postane prva devojčica predsednik odeljenja IV-2.
Danas, dok sam prolazio gradom, video sam zgradu poslastičarnice svoje drugarice iz odeljenja. Tamo gde je nekada stajao natpis:“AKCIJA-ŽITO SA ŠLAGOM“  stajao je natpis:“IZDAJE SE LOKAL“. Podatak o drugarici nemam.
Što se nekadašnjeg predsednika odeljenske zajednice tiče, on je nastavio stopama svojih roditelja i postao je ugledni hirurg negde u svetu. Mi smo morali da ga otpustimo iz bolnice kao tehnološki višak.
Učiteljica je u penziji i verujem da me zbog toga često spominje.
Što se mene tiče, ja i dalje glasam za sebe, ali to rade i drugi. To što nisam bio neki đak, toga se više niko i ne seća, a moja popularnost je godinama porasla do te mere da više nikada ne sedim sam. 

Komentari

Komentari