Foto: 
autor nepoznat

Oj Beograde, međ' robotima!

U nedelju treba da glasam. Baš onog dana između svog i rođendana Velikog vođe. Ja punim 35, a on se, sticajem okolnosti, rodio istog dana, meseca i godine kao neko koga ću voleti do kraja života, te puni 48. Rođendan tog njegovog prekookeanskog blizanca obeležavam još od 2004, ali od kako se sve ovde izdešavalo, uvek me bude malo sramota. Šta ako neko pomisli nešto...drugo?

Taj dan, izbornu nedelju, od milošte zovem „403 – Forbidden“. Možda sam isuviše velika štreberka, čim su mi na četvrti mart, četvrti april i sl. asocijacije razne greške iz domena moje profesije. A 403 je najbolniji od svih tih brojeva. 403 je broj koji poručuje da „neće da može“.

I baš tog simboličnog datuma mi, Beograđani, treba da izaberemo nekog starog, ili novog, da nas vodi u nove radne pobede, da nam zida kule i gradove, te ne znam šta još sve ne. Da li je ovo bilo namerno?

Gledala sam debate na RTS-u, ove tri koje su do sad održane. Ona prva me je baš, baš zbunila. Još uvek mi se vrti u glavi. Od te večeri mislim da sam pile, zato valjda i pišem ovako čudno. Momak, deset godina mlađi od mene. Radi u istoj industriji, ako sam dobro shvatila. Isprva deluje kao da je nova snaga, mada i ne izgleda toliko mlado. Posle dva-tri pitanja, kreće da priča koješta. Vanzemaljci. Tasovac da diriguje fontani na Slaviji. Roboti da zamene radnike. M...molim? Nemoguće. Ovaj nas troluje. Ovaj mora da nas troluje, nema šanse da misli ozbiljno!

Ostatak grupe, koji je isprva delovao kao šačica ozbiljnih ljudi, polako kreće u istom pravcu. Ovome se sviđa Beograd na vodi. Onome gondola. Onom trećem i Beograd na vodi i gondola. Onaj hoće da slušamo njegovu nacionalnu manjinu, za koju nisam ni znala da zvanično postoji, a takođe mu se sviđa i to sa robotima. Malo po malo, petorica od šestorice poludeše, a ovog šestog više niko nije ni slušao.

Pet minuta pošto se ova smejurija završila i počeo Twin Peaks, uopšte nisam primetila da smo se vratili u 1991. Možda zato što se...nikad nećemo vratiti u 1991? Pa...nisam valjda pomislila da je dotle došlo da Lynch režira našu stvarnost?

Kad sam malo došla sebi, pitala sam se da li sam već videla nešto slično. Ispade da jesam. Naime, ovo me je podsetilo na sličnu predizbornu kampanju pre dvadesetak godina. Tad su, kao, predstavljali kandidate za narodne poslanike i naletela sam na čiču u narodnoj nošnji, na divančetu. Predstavio se kao „srpski guslar“ i krenuo nešto da svira. Imala sam petnaestak godina, i tog trenutka mi je postalo jasno kako ova zemlja funkcioniše. No, već neke 3-4 godine kasnije, bila sam sigurna da je to bio samo ružan san, neko vreme kakvo se više nikad neće vratiti.

No, hoćeš vala. Hoćeš vala! Evo, sve se vratilo. Najbizarnije stranice udžbenika iz istorije...ma, ne, ono što je na tim stranicama bilo između redova, evo ga. Tu je. Mogu da ga osetim. Smrdi-smrdi-smrdi!

I treba da stisnemo zube, zatvorimo oči, skočimo dole sve do onog nivoa Danteovog pakla gde ljudi vise naglavačke, umočeni u...da, baš to. Baš to.

I šta mi tu sad pa biramo? Šta? Robote koji guslaju?

Dakle, trideset pet mi je leta, a i dalje živim ovde. Možda bi trebalo da se zabrinem. Možda bi trebalo da pređem u robote.

Komentari

Komentari