Foto: 
autor nepoznat

Okovi, pa još bračni

"Prometej je na vrhu Kavkaza vekovima trpeo najstrašnije muke i najzad je zaželeo smrt, koju mu je otac bogova uskraćivao. Konačno je došlo vreme njegovog spasenja. Ijin potomak Herakle, dok je prolazio Kavkazom na putu za zemlju Hesperida, ustrelio je strašnu orlušinu koja je Prometeju kidala jetru. Kad je besmrtni Hiron odlučio da dragovoljno pođe u smrt, Prometej je oslobođen muka. Da bi se to oslobođenje uskladilo sa Zevsovom odlukom da Prometej ostane za sva vremena vezan za stenu, prkosni titan je morao večno da nosi venac i gvozdeni prsten sa kamenom u znak sećanja na svoje okove.“
Iz mita o Prometeju nastade burma. Znak pripadanja i vezanosti.
Muškarac nakitom stavlja ženi okove. Sat na ruci da je podseća na vreme koje neumitno prolazi, lanac oko vrata kao simbol kojim je vodi, burmu na ruci kao večni okov i znak da je njegova.
I jednom stavljena burma postaje neraskidiv znak pripadnosti, trajanja, večnosti.
Prvi pisani tragovi o nošenju burme datiraju skoro 3000 godina pre nove ere. Stari Egipćani su čin venčanja obeležavali razmenom burmi koje zbog kružnog oblika simbolizuju večnost. Stari Rimljani, baš kao i stari Grci nosili su burmu na domalom prstu leve ruke jer se verovalo da postoji vena koja vodi direktno od domalog prsta direktno do srca pa je to bio dodatni simbol večne ljubavi.
Večna ili ne, bračna veza, naročito ako je krunisana potomstvom, jeste neraskidiva, bez obzira na papir kojim se to potvrdjuje ili ruku na kojoj se prsten nosi. Ili ne nosi.
Što pre to shvatite biće vam lakše. I lepše.
Muškarci su u prošlosti manje nosili nakit, a običaj nošenja burme masovno je ušao u upotrebu tokom drugog svetskog rata kada su muškarci odvojeni od svojih žena i dece nosila sa sobom neki simbol neraskidive vezanosti i podećanja na dom i porodicu. Taj mali beočug mogli su uvek da protrljaju, okreću na prstu, glade ga i glancaju do sijanja. I usijanja. Toplina domalog prsta grejala ih je u tim uslovima i davala snagu za povratak.
Koliko je snaga domalog prsta i „okova“ na njemu svedoči i stara istočnjačka mudra (položaj i simbolično značenje prstiju na ruci).
Prema kineskoj legendi, svaki prst na ruci ima svoje značenje i predstavlja vas i vašu porodicu. Naime, palac predstavlja roditelje, kažiprst braću i sestre, a srednji prst tebe samog. Domali prst, odnosno četvrti prst na ruci simboliše partnera, dok mali prst predstavlja decu.
Za ovo postoji i jedan simpatičan test.
Spojite vrhove prstiju obe ruke i samo srednje prste savijte .Pokušajte da razdvojite palčeve (roditelji). Uspećete, jer bi trebalo da se od njih razdvojite u jednom trenutku u životu. Nećete zauvek živeti zajedno. Potom, ih opet spojte. Isto pokušajte i sa kažiprstima i malim prstima. Moći ćete da ih razdvojite. Kažiprst označava braću i sestre, a razdvajanje ukazuje i na to da će jednog dana svako na svoju stranu otići. Slično je objašnjenje i za decu - kada odrastu svako ide svojim putem. Spojte prste i pokušajte da razdvojite domale prste. Nećete uspeti, a upravo to ukazuje na neraskidivu vezu između vas i vašeg venčanog partnera.
Dobro bi bilo povremeno se testirati. I protrljati taj mali metalni krug.

Komentari

Komentari