Foto: 
Nick Norman

Prijateljstvo

Prijateljstvo je širok pojam o kojem se može pisati i objašnjavati jako dugo. Od mog pokojnog oca sam naučio, kad sam bio dete, da u životu treba gledati da uvek koristiš priliku da sklopiš nova poznanstva, stvaraš prijateljstva, da zadržavaš stara koliko je moguće, jer je to čoveku uvek potrebno, pogotovu, kada godine počinju da se nižu jedna za drugom.

I životinje se skupljaju u čopore, stada, jata... Prijatelj može biti svako sa kojim možeš podeliti razgovor i neka interesovanja kroz koja upoznajete jedno drugo. Delite mišljenja pomoću kojih, polako, neka od tih poznanstava prerastaju vremenom u prava prijateljstva ili ostanu na nivou poznanika. Kada počneš sa tim prijateljima da deliš lepe trenutke, a i one teške, konačno možeš da vidiš onog koga možeš da nazoveš - pravi prijatelj.

Sve je divno kada se veseliš, sijaš od sreće, ali oni teški trenutci su pravi ispit za prijateljstvo.Tada je jako potrebno svakom da ima nekog pored sebe ko će mu pomoći da prodje sve to. U svom životu sam stvorio jako mnogo prijatelja, od školskih dana, do danas. Dolazili su i odlazili. Neki zato što su hteli, neki zbog drugih razloga. Bilo je onih koji su mi ostali u sećanju zbog lepih trenutaka provedenih zajedno, a i onih koji su vremenom pokazali svoje drugo lice ili jednostavno, prestali da budu ono što su bili. Svako na neki način ostavi trag u našim životima. Ipak, ostalo je njih nekoliko koji su i dalje tu, koji su i moja snaga u svim nevoljama i koji uspeju da me drže dalje od dna i bez kojih bih jako teško nastavio dalje.

Danas je najmoderniji način stvarati prijateljstva preko virtuelnih mreža. Dugo sam odolevao da se priključim tom trendu, jer kako da zovem nekog prijateljem, kad mu ne čujem glas, ne vidim oči. Zar slova mogu da učine nekog prijateljem?

Ulazio sam u mnoge grupe i svugde u pravilnicima nalazio priču o prijateljstvu, druženju i sl. Najgore što, u svim tim pričamanajviše manipulišu ljudi sa drugim namerama...onim lošim, koji hoće nekog da iskoriste na svakakve načine. Najpre šaljući ''zahteve za prijateljstvo'', što ja ne znam kako funkcioniše, kako da ja zahtevam da mi budeš prijatelj? A onda, raznim manipulacijama urade nešto loše, prevare nekog za novac ili drugo. Trudim se da taj broj zahteva, poslatih i primljenih, ne bude veliki, jer znam da ćemo teško ikada imati priliku da se upoznamo uživo, a ipak se tu malo bolje vidi kakav je ko.

Mnogi će reći da sam staromodan i jesam, priznajem, ali ipak ne odustajem od toga. Bolje manji broj onih pravih, istinskih prijatelja, nego gomila onih koji će ti okrenuti ledja čas posla, ili gledati da te koriste.

Komentari

Komentari