Prokleti

Retko dozvoljavam sebi da žalim ljude. Nema tužnijeg osećanja u mojoj emotivnoj skali vrednosti. Večito se trudim da izbegnem takav izliv adrenalinskog vrenja - kako zbog drugih, tako i zbog sebe ali ...

Kroz glavu mi prolaze slike raznih porodičnih skupova, veselja, sahrana, krštenja... Preko zalogaja rinflajša, prelivenog sosom od mirodjije, jedni drugoma se

žalimo na ubitačni tempo života, na primanja, bolesti, otudjenost. Svi se, očas posla složimo da se eto, vidjamo samo u retkim prilikama, da nas na gomilu skupi još samo poneki pomen ili daća. Još uvek živi, skidamo listove na kalendaru, jesen se nazire u nama i oko nas, a željni smo svega, uprkos godinama. Muzike, plesa, neobuzdanog cerekanja, šašavog glupiranja, zagrljaja, kliktavih poljubaca i ljubavi. One sočne, polubožanske, jedva dočekane, zrele, detinjaste, u stvari, da se ne lažemo: bezuslovne!

Šire se lamenti za trpezom, fali nam ta bezuslovna ljubav, gde se samo sakrila, u koju se to rupu zabila, pa kao tvrdoglava životinja - neće ni da pridje.

U žaru priče uglavnom ne primetimo par očiju, okićenih borama - smejalicama neke baba tetke ili deke iz drugog kolena, koji nas zaljubljeno gledaju neprekidno, decenijama već.

Vole nas tiho ili bučno, duboko, bez kompromisa i dvoumljenja. Onakve kakvi jesmo, ogoljene, često nikakve, histerične, uplakane, izbezumljene. Od sreće ili radosti, koga briga.

Voleli su nas i upišane, krvavih kolena, musave ili srdite. Voleće nas i dalje postojanošću koja miriše na grancle, liker od višnje, pečenu bundevu. 

Ta ljubav, ona naj, naj, ona što svima najviše treba - bezuslovna i celovečna, uglavnom sedi šćućurena u nekom ćošku, nenametljivog prisustva.

Poput najredjeg planinskog vazduha, okrepljuje i osvežava, nevidljiva - dok nas okružuje.

 

Nismo je svesni, jer se njena bezuslovnost - podrazumeva.

I bude mi žao. I drugih i sebe. Neizmerno. Žalim za svim onim trenucima u kojima se bezuslovnim ljubavima nije ukazala počast, kakvu zaslužuju.

 

I molim ih za oprost, jer takvi smo, prokleti. Nemamo, a imamo.

Komentari

Komentari