Foto: 
autor nepoznat

Samo da ih niko ne zavađa

Srbe i Hrvate ne treba niko da miri, treba samo da ih niko ne zavađa.

Samo, daleko smo mi od toga. Prvo, političarima u obe države to ne odgovara, jer oni vladaju zahvaljujući mržnji i netrpeljivosti. Čim je neki problem, a problema je i previše, oni odmah odigraju na kartu nacionalizma i raja kao hipnotisana proguta svaku njihovu reč. Drugo, razne desničarske stranke truju li truju narod sa obe strane. Većina tih desničarskih vođa su iz poslednjeg rata izašli puno bogatiji nego što su u njega ušli. I ne samo oni, već i, ajde da kažemo, pevači koji uz fašističke stihove, navodno, bude moral.

Razni generali koje dižu u nebesa kao heroje, zapravo su obični zločinci, ratni profiteri ili jednostavno samo kriminalci. Sve je to toliko očigledno, toliko vidljivo, ali eto šta znači nacionalna ostrašćenost i slepilo. Samo nek je naš, pa nek je i najgori.

Proteklo svetsko prvenstvo u fudbalu na najbolji način prezentuje to slepilo. Naravno, mislim na te nacionalističke stranke koje, sem mržnje, ništa drugo nemaju da ponude narodu. Nema tu nikakve ljubavi prema svom, već samo i isključivo mržnja prema tuđem.

A opet, ima divnih primera koliko je malo potrebno narodima da se ujedine, ako ništa drugo, onda bar u navijanju. I to jasno govori da niko ne treba da nas miri, samo nas nemojte više zavađati, ako Boga znate.

Komentari

Komentari