Foto: 
Jake Barnes

Sila

Sila Boga ne moli, niti mu se moli. Sila ne ide u hramove Gospodnje i ne ispoveda se, jer sila je sila. Kada vidiš na ulici mladića od svojih 20-25 godina, ogromnog, namrštenog, u kožnoj jakni i martinkama, shvatiš da je samo nedefinisana sirovina željna divljanja, jer je to jedini način kojim sebe može da dovede u centar pažnje. Nije bitan njegov socijalni status, kao ni poreklo. Bitna je samo veličina njegovog ega. Zahvaljujući takvima, urgentni centar često radi punim kapacitetom, jer svaki takav prenapucani mazgov jednom naleti na spremnijeg mazgova od sebe i dobije po kalaprčnjači. Ako prođe samo sa urgentnom intervencijom, jevtino je prošao, s obzirom da neki veoma spremni mazgovi mogu da otvore prozor i puste promaju, pa mu slučajno ugase sveću.

Ali, sila je istovremeno i neophodna, jer neprikosnoveno balansira između života i smrti. Kada je životinja gladna, prikolje nešto da bi se nahranila. Naravno, prikoljavanje je primena sile nad slabijom vrstom, jer smešno je očekivati da će slabija vrsta sama sebe da pripremi i aranžira za banket jačoj vrsti. I slabija vrsta smandrlja neku još slabiju vrstu pre nego što postane prehrana jačoj vrsti, pa se to tako nekako vrti u beskrajnom krugu opstanka. Pre ili kasnije, svako živo biće, na svom kraju, postane delikates nekoj vrsti u razvoju.

Sila je veoma često i edukativnog karaktera, pogotovu u našim krajevima. Kada smo se, kao deca, odlučili na avanturu u stilu Indijane Džonsa i krenuli u krstaške pohode na komšijska stabla, sila je bila ta koja nam je objašnjavala da i u našem dvorištu ima takvog voća. Ali, komšijsko voće je, ipak, za bar dve nijanse slađe od našeg. Uvek bilo i biće. Iako su nam govorili da je batina iz raja izašla, nismo shvatali šta je raj, ali smo veoma dobro shvatili šta je batina. U postpubertetskom dobu, komšijska stabla zamenila je komšijina naslednica, i tu su se sticala prva iskustva u igrama mame i tate, onako, naivno. Ali komšija nije bio baš uvek naivan, pa smo često morali da sprintamo cik-cak na stazi sa preprekama ne bi li izbegli projektile koje komšija katapultirao za nama u nastojanju zavođenja reda, primenom sile. Nekoliko godina kasnije, isti komšija je zakopao ratnu sekiru i zvao na kafu i rakiju, jer je skontao da mu je naslednica spremna za prirodnu reprodukciju, po uplovljavanju u bračne vode. E, tu su se obarali rekordi svih lakoatletskih disciplina.

Edukativni obrazac sile se često primenjuje i u policijskim stanicama. Napraviš neko sranje, neko pozove muriju, a murjaci, nadrkani zbog remećenja njihove kulijane u stanici, privedu te i rasklope, bez svedoka. Gumicin postaje pouzdan lek, koji smiruje nervnu napetost i oslobađa pojedince od proizvodnje pizdarija. Ponekad ima i kontra efekat, ali onda uskoro dobiješ još jedan tretman gumicina i budeš prosvetljen kao svetac. Ako ni to ne pomogne, spakuju te u istražni odmor na tridesetak dana, gde imaš pun pansion, sa sve masažom.

Isti obrazac primene sile našao je učestalu primenu i u vojno-političkim aktivnostima. Vojska primeni silu i osvoji ono što je planirano za osvajanje. Jači ker jebe, a slabiji spušta uši. Takav primer je nedavno viđen u kolaboraciji Klintonovih i poglavice Malog Vuka. Klintonovi su sila, a Mali Vuk je ponosno ušao u grupu debila, i u toj grupi će ostati do kraja svoje bajke. Nepoželjne političare su nekada unapređivali u diplomate i poslali ih u neku državu na drugom kraju sveta. Njegov glas se odande nije čuo u matici, i svima je bilo dobro. Danas ga jednostavno stave na listu za kokanje i završe poglavlje. Ah, ta sila. Dakle, ako nemaš silu pri ruci, nemoj da se kurčiš.

            

Komentari

Komentari