Foto: 
Alfred Koppel

Svitac i cvrčak

Zamolio svitac cvrčka da ne cvrči. Veli on njemu: “Molim te prijatelju, samo na ovu noć, možeš li ikako da ne pevaš. Glava mi se danas raspada celi dan, valjda ovo proleće prebrzo dođe, baz najave. Inače me tvoja pesma uspavljuje, čini me opuštenim kada znam da si tu. Ali danas mi je tako teško, neću zaspati ako li i miš prođe pored mene, pa zaljulja sirovi list ispred moje kuće što ga neko otkinuo. Možeš li to učiniti svom starom prijatelju?”

Prihvati cvrčak ovu molbu te presta da cvrči, bi mu žao svica. 

“Naravno prijatelju, kako da ti ne učinim. Pa, neće zbog toga niko stradati, pa ni ja. Uostalom, znam ja da mojapesma ume da smeta. Znam i to da bi mnogi stanovinici šume voleli da mi priroda nije takva, ili da se maker sakrijem negde gde me neće čuti. Ne brini, ti si me maker lepo zamolio.
Te noći je jedan bataljon mrava ušao u pogrešan mravinjak i bitka beše okrutna i snažna. Mnogo ih je izgubilo svoje najmilije, retkisu se domogli izlaza. Beše to kraj ijednom i drugom carstvu, a mali broj onih koji su preživeli, počeli su ponovo da računaju vreme od tog jutra u kome su morali ponovo da stvaraju svoje svetove. Miš je, bežeći od sove, promašio rupu skrivalicu i bi pojeden. Znao je po zvuku gde da skrene, po zvuku svitca. Te je kobne noći i mesec bio nem, činilo mu se, a on potpuno van orijentacije. Ostavio je iza sebe četiri mala mišića i tužnu mišicu. Mala je Maša, posle duge bolesničke postelje, konačno prošetala i bi tužna jer je noć samo jezivu tišinu donela. Čak je teglu ponela sa sobom da uhvati nekog svitca, da ga čuva da joj bude sunce ako ikada ponovo bude u krevetu duže vreme. Pomislila je kako i nije nešto propuštala dok je ležala, ili je i šumarak iza kuće zaboravio, pa joj se neće javiti te večeri, kada mu je vesela poletela u naručje. Bez večere je legla da spava.

Makar i iz najbolje namere, ljudi ruše ravnotežu prostora praveći se da su ono štonisu. Neki takvi, kao što je svitac, i najglasniji, nekome su života vredni, kad bi hteli uvideti to.

Komentari

Komentari