Problem s mužem i drugaricom
Foto: 
Jennifer

Problem s mužem i drugaricom

Dragi čitaoci,

Dobro mi došli.

Ima čitalaca koji pronađu moj kontakt i obrate mi se s ličnim pitanjem. Na neka od tih pitanja mogu da odgovorim, na neka ne mogu. Svakako da ima mnogo više onih koji bi takođe želeli da postave pitanje vezano za svoje probleme i okolnosti, ali ne znaju kome i kako da se obrate. Zato smo odlučili da otvorimo ovu rubriku, gde će adresa na koju možete da pošaljete svoja pitanja biti javno dostupna, kao i odgovori.

Ali, pre svega, dozvolite da se predstavim:

nisam - psiholog, psihijatar, lekar, čak ni mudrac s planine;

jesam - pisac i savetnik za lični razvoj, odnosno životni trener, odnosno life coach.

Uvek je pogrešno kada svoje poteze biramo bez ličnog uvida, samo zato što je neko  drugi rekao da tako treba. Stoga uloga savetnika za lični razvoj nije da daje instrukcije, šta činiti a šta ne. Savetnik za lični razvoj je osoba koja je trenirana da sagleda problem, odnosno situaciju, sveobuhvatnije nego njeni akteri i ukaže im na moguće puteve.

Ako verujete da četiri oka bolje vide nego dva i ako vam je blizak pogled na svet koji iznosim u svojim tekstovima, pišite mi na adresu: milica@konkretno.co.rs i ja ću odgovoriti ovde, u rubrici „Vi pitate, Milica odgovara“, svakog petka, uz pomoć klirera-terapeuta Nebojše Ignjatovića. Imena, lični podaci i adresa sa koje je mejl poslat neće biti objavljeni.

Srdačno Vaša,

Milica Cincar-Popović

*************************************************************************

Draga Milice,

Već duže vreme mislim o tome da ti se obratim jer već duže vreme potiskujem teskobu u sebi a nemam kome drugom da se obratim. Naime, reč je o mom odnosu sa drugaricom iz detinjstva. Rasle smo i stasavale zajedno, delie užinu pa male ženske tajne, savetovale jedna drugu. Naša bliskost je bila iskrena i zajedno smo išle kroz izazove koje je život svakodnevno donosio. Onda se jednog dana dogodilo ono za šta smo verovale da je prirodna stvar u životu svakog ženskog bića, nešto o čemu smo toliko sanjale. Ja sam se zaljubila i našla dečka. Posle prvog oduševljenja, potpuno je nestala iz mog života zbog čega sam iskreno patila i osećala veliko razočaranje i tugu. Posle nekoliko godina se javila, odgovorila na moje pozive i život se nastavio. Bila je kao i uvek, moja J. Ponovo je bila deo mog života, zajedno smo ispijale studentske kafe, smejale se i otvarale dušu jedna drugoj. Skoro sam se udala. J. mi je bila kuma. E, od tada poćinje moj novi lični pakao sa njom. Veoma volim svog muža i on mene. Svoju ljubav pokazujemo bez obzira na okolnosti. Često se spontano poljubimo Ako je prisutna, ona uvek okrene očima, namigne mi, zatim, kroz smeh kaže, mom mužu: Moram i ja da te poljubim. Priskoči nam i počne da ga ljubi, navodno imitira mene. Šali se, što kako mi se čini, beskrajno zabavlja moga muža. Dođe mi da se pozdravim sa oboma al' to bi bilo tako nezrelo.Šta da radim?

Draga T,

Nije tu potrebna neka velika murost – samo budi iskrena i sa mužem, i sa drugaricom. Njih dvoje igraju igru koja je verovatno  bezazlena, ali tebe ponižava. Sasvim je prirodno da muškoj sujeti tvog supruga godi dodatna pažnja. Ona, opet, očigledno nije u čvrstoj vezi i prija joj da flertuje na „tuđem terenu“, gde će se sigurno na flertu sve i završiti. Naravno da ni ženski rivalitet nije isključen, ali to sad nije bitno. Bitno je da tvoj muž  ne zna koliko te sve to pogađa, a ako sa njegove strane nema „zadnjih namera“, onda zaista to najverovatnije ni ne pretostavlja. Dakle, predoči mu kako ti doživljavaš njihovu  igru i zahtevaj ono što jeste tvoje pravo – da ne radi stvari koje tebe ponižavaju i da štiti vaš brak, a ne da iskušava tvoje strpljenje i razumevanje. Bez obzira što je ona inicijator, on može da je odbije, da ne učestvuje.

Ali, pomozi i ti njemu – razgovaraj otvoreno sa drugaricom. Ne treba ni da je napadaš, niti da je optužuješ. Samo joj predoči da ne želiš više da ona ljubaka  tvog supruga. Verujem da ćeš dobiti odgovor „kako tu ništa nema“ i kako si sve „pogrešno shvatila“, što je verovatno i tačno, ali je irelevantno. I u braku i u druženju imamo pravo da ne prihvatamo igre koje nam se ne sviđaju i za to nisu potrebna velika objašnjavanja.

Milica Cincar-Popović

Komentari

Komentari