U poznato, ili u nepoznato ?
Foto: 
Ahmed Rabea

U poznato, ili u nepoznato?

Dragi čitaoci,

Dobro mi došli.

Ima čitalaca koji pronađu moj kontakt i obrate mi se s ličnim pitanjem. Na neka od tih pitanja mogu da odgovorim, na neka ne mogu. Svakako da ima mnogo više onih koji bi takođe želeli da postave pitanje vezano za svoje probleme i okolnosti, ali ne znaju kome i kako da se obrate. Zato smo odlučili da otvorimo ovu rubriku, gde će adresa na koju možete da pošaljete svoja pitanja biti javno dostupna, kao i odgovori.

Ali, pre svega, dozvolite da se predstavim:

nisam - psiholog, psihijatar, lekar, čak ni mudrac s planine;

jesam - pisac i savetnik za lični razvoj, odnosno životni trener, odnosno life coach.

Uvek je pogrešno kada svoje poteze biramo bez ličnog uvida, samo zato što je neko  drugi rekao da tako treba. Stoga uloga savetnika za lični razvoj nije da daje instrukcije, šta činiti a šta ne. Savetnik za lični razvoj je osoba koja je trenirana da sagleda problem, odnosno situaciju, sveobuhvatnije nego njeni akteri i ukaže im na moguće puteve.

Ako verujete da četiri oka bolje vide nego dva i ako vam je blizak pogled na svet koji iznosim u svojim tekstovima, pišite mi na adresu: milica@konkretno.co.rs i ja ću odgovoriti ovde, u rubrici „Vi pitate, Milica odgovara“, svakog petka, uz pomoć klirera-terapeuta Nebojše Ignjatovića. Imena, lični podaci i adresa sa koje je mejl poslat neće biti objavljeni.

Srdačno Vaša,

Milica Cincar-Popović

*****

Ženo, u velikoj sam dilemi. Dolazim iz vrlo malog grada. Jedno od onih mesta gde svi o svakom sve znaju. Nedavno su me posetile dve prijateljice i rekle su mi da moram da obratim paznju, jedan dosta mladji muškarac, mogu majka da mu budem... Ne mogu opasti rečima ono što osećam svaki put kada ga vidim... Ovako nešto do sada nisam iskusila... I da, zaboravila sam da napomenem da sam udata i da imam ćerku od 7 godina.

Da li da slušam svoje srce i ostavim sve, pobegnem... Ili da se ukrotim i održim porodicu na okupu? Totalno sam zbunjena.

Draga X,

Vaše pismo me je baš namučilo. Iskreno, dvoumila sam se da li uopšte da odgovaram, jer ukazuje na to  da ste veoma nezadovoljni svojim životom, a nepotpuno je. Ipak, probaću.

Pre svega, nisam sigurna šta se tačno dešava između Vas i tog mladića. Iz pisma bi se reklo da se samo gledate, a opet, pominjete ideju da pobegnete od kuće. Jeste li ga pitali, da li on to želi? Osećati fizičku privlačnost, čak strast prema nekoj osobi je jedno, a usklađivati svoj život sa njenim je nešto sasvim drugo. Vi tog čoveka i njegove poglede niste ni primećivali, dok vam prijateljice nisu skrenule pažnju. Sigurna sam da su Vaša osećanja prema njemu jaka, možda čak neizdrživo jaka, ali ne dolaze iz srca.

Tek na kraju pisma napominjete da ste udati i da imate dete. To su takođe dve sasvim različite stvari – muža možete da napustite, ili promenite, ali dete ne možete.

Ipak, osnovni problem koji stoji iza Vaše situacije, jeste taj da očigledno ne nalazite sebe u svom braku. Da se  osećate ostvareno i zadovoljno u sadašnjoj životnoj situaciji, pogledi nepoznatog mladića bi Vam možda bili  zabavni, ali Vas sigurno ne bi uznemirili. Prvo pitanje kojim treba da se pozabavite, jeste kvalitet Vašeg braka, koji je za Vas postao nezadovoljavajći. Znate li zašto je to tako? Postoji li  nešto, što biste izmenili? Kako se Vaš suprug oseća? Jeste li razgovarali s njim o tome? Da li želite da se borite za svoju porodicu?

Odgovori koje budete dali na gore navedena pitanja, odgovorice Vam jasno i na pitanje koje ste u svom pismu naveli.

Vaša,

Milica Cincar-Popović

Komentari

Komentari