Foto: 
autor nepoznat

"Where did I go wrong?"

Glede dogadjaja koji je isprovocirao "američko proleće". Svi smo, na žalost, videli stravičan dogadjaj iz Mineapolisa. Ubistvo čoveka u realnom vremenu. Liči na video igricu ali nije. Krv je prava, zlo je istinsko. Ustanak, koji se zahuktava pred našim očima deluje kao logična posledica potpunog sloma liberalnog - ekonomskog koncepta nekontrolisanog kapitalizma.

Svako dobronameran, ko poseduje mrvicu zdravog razuma, može lako shvatiti tu činjenicu. Sve u prirodi ima uzročno - posledičnu vezu. Većina nije iznenadjena sledom dogadjaja, ali samom dželatu verovatno ništa nije jasno. Očigledni sociopata trenutno sedi u nekoj federalnoj ćeliji, zapanjen masovnim "društvenim odgovorom" na njegov "nesmotreni" čin. "Pa nije ni prva ni poslednja smrt" - verovatno razmišlja Šovin. "No big deal"!

Ako je Derek rodjen u skromnoj, radničkoj porodici u predgradju Mineapolisa (a verovatno jeste), poziv policajca se čini kao prilično razborit izbor. Čista sigurica! Redovna platica, izvesne privilegije, da ne spominjemo osećaj moći i važnosti u sopstvenim iskompleksiranim očima. Verovatno je nedeljom išao u crkvu, kao svaki uzoran hrišćanin. Uredno je šišao travnjak na dve nedelje, gledao bezbol u baru i pio pivo sa kolegama iz smene. Plaćao porez, gledao Foks, Kardašijanove i Top Šop. Klanjao se oružju, kao drugoj najvažnijoj stvari, pored Biblije. Mrzeo Jevreje (jer imaju kopita i trozubac), komuniste, Demokrate, Hispanose, "žutaće" i "crnčuge". Trampa već dugo prati i obožava. Dao mu je nedavno hiljadu dolara pomoći zbog epidemije. Kakav car! On, za uzvrat, ne propušta da obavi sveti obred izbora, dajući glas Republikancima. Ceo život je okružen istomišljenicima. Potvrdu životnih uverenja, kojih se slepo i principijelno pridržava, pronalazi na društvenim mrežama, jutjubu, televiziji, komšiluku, na poslu...u samom sistemu, na kraju krajeva. "Šta sam uradio pogrešno?" - pita se Derek Šovin. Još uvek mu nije jasno kako baš on - da ispadne toliki baksuz.

Komentari

Komentari