Foto: 
[rom]

Žene

“Ulice zovu, grad je birtija
Pijem solo, alkohol me ubija
Dajem oglas da sam slobodan
Bože budim se 9 je, već si otišla

Sad si slobodna
I sad si odrasla
Nađi razlog, ti možeš sve
Ja sam nestvaran, noću nemaran
Danju umoran

I stvarno ne znam, zašto su me se odrekli svi
i zašto kada mi se jave,
Okrećem glavu videvši to od njih
i zašto neke bivše i neke buduće
suviše liče jedne na druge
Sranje…”

GOBLINI – Sam Phone Glas

*****

Danas sam, konačno, shvatio da, definitivno, ne razumem i da nikada neću razumeti žene. Koliko mi se čini, postoji neka knjiga iz popularne psihologije sa naslovom “Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere”…ili tako nešto. Prilično sam siguran da je razlika daleko veća, kako po tipu planete, tako i po razdaljini između njih. Recimo da su muškarci locirani u Mlečnom putu, a žene u sazvežđu Alfa-Kenatauri. Ako ima neki astronom, neka me slobodno ispravi, za slučaj da grešim u poređenju. Razlike su izražene u svetlosnim godinama. Pitanje je,uopšte, da li je poređenje moguće?

Sad malo matematike. Za poslednjih 15ak godina kroz moj život prodefilovalo je 12ak pripadnica nežnijeg pola. Na ovaj ili na onaj način. Oko 2/3 od pomenutog broja godina “potrošio” sam na njih 3. Ili one na mene, da ne ispadne da sam šovinista. Od preostalih 9, 3 su ostavile onako, baš, pozitivan utisak u određenoj kategoriji, pa koristim priliku da im se ovoga puta zahvalim na demonstriranim sposobnostima. Da me pogrešno ne shvatiš, dok su glavne 3 bile aktuelne, nije bilo gledanja sa druge strane plota, a pohvaliću i njih da su, takođe, iskazale zavidne sposobnosti. Doduše, ni ja nisam bio cvećka, ali se neki red uvek znao. Na kraju, svake balade, pojedinačno, ispostavilo se da ni jednu od te 3 nisam razumeo. Sporazumevanje je uvek bilo mnogo jednostavnije sa onom razlikom, 12 manje 3.

Prva: 3/6 ukupnog vremena “potrošeno” SA njom. Bio sam mlad, u naponu snage. Kad ti je dobro, ne obraćaš pažnju na neke stvari, samo uživaš. A onda je htela dete. Ja sam bio mlad, u naponu snage. Ona 1godinu mlađa od mene.

Druga: 2/6 ukupnog vremena “potrošeno” NA nju. Ja malo stariji i, navodno, iskusniji. Kad ti je dobro, ne obraćaš pažnju na neke stvari. A onda je gledala sa druge strane plota. Više puta. Ona, 2 godine mlađa od mene.

Treća: 1/6 ukupnog vremena provedenog, malo zajedno, malo odvojeno. Sticajem okolnosti.  Ja još stariji i dalje ne učim na prethodnim greškama (ako ih je bilo). Kad ti je dobro, ne buniš se i uživaš. A onda nije imala strpljena da sačeka malo, kako bi se sve kockice složile, onako, kako bi trebalo. Ona, 4 godine mlađa od mene.

Kako bi to, stručno, objasnio jedan domaći fudbalski komentator: “Statistika je kao bikini, sve pokazuje, a ništa ne otkriva”. Sada tražim neku sa enormno velikim fonasi. Dakle…

 Mladen DJomla Kostić

Komentari

Komentari