Foto: 
autor nepoznat

Zgodnom muškarcu i suknja dobro stoji

Često viđamo muškarce u suknjama na raznim modnim fotografijama i revijama, komentari su negativni, posmatrači se zgražavaju pa onda kritikuju: muškarac u suknji, sramotno, bolesno, kraj sveta...

Kad su ovakvi komentari izrečeni valjalo bi pogledati u prošlost, od prvobitnog čoveka u praistoriji do danas. Prvobitni ljudi su svi bili isto odeveni. Kako su po malo napredovali tako se i odeća menjala. Ali, da su muškarci nosili suknje od nastanka sveta do danas jeste činjenica.

Gledajući današnje kreatore, imam utisak kao da stalno jedu gljive ludare dok osmišljavaju muške suknje. Zaborave da treba istaći muževnost muškarca, a ne ženstvenost. Pa ostavite ženstvenost ženama jer je ženstvenostprirodno stanje žena. Zašto od prirodnog da se pravi neprirodno, zašto da se izvrće naglavačke. Priroda će uvek da uzvrati udarac, i uzvraća tako da ovi, današnji muškarci u suknjama deluju nakazno, nit` su muški, nit` su ženski, nit` su pola-pola. Hajdete vi modni kreatori, kad ste već neki umetnici, napravite muške suknjice da im stoje kao salivene!

Oni nekadašnji kreatori muških sukanja, bili su u skladu s prirodnim izgledom muškarca. Kao kad dobar arhitekta ili građevinski inženjer iznedri zgradu koja kao da se stapa s prirodom. Primeri za to su u starom veku mnogobrojni, pa su i muške suknje od majstora starog veka najprimerenije muškim nogama.

Stari Rimljani su imali stila, pa i najlepšu odeću i nije ni čudo što je Italija u poslu mode prva kad iza sebe nekoliko hiljada godina iskustva i tradicije. Gledamo filmove koji prikazuju događaje iz Starog veka s autentičnim kostimima, niko se ne čudi kad vidi Rimljane u mini suknjama, to izgleda normalno. Rasel Krou u filmu Gladijator, što mu dobro stoji suknja iznad kolena, tzv. pristojan minić, da je svestan toga, i spavao bi u njoj. Da li je iko, od starije generacije, primetio kako Julu Brineru stoji suknja, tek prekrila kolena, u filmu Solomon i kraljica od Sabe.

Ne zaboravimo plemena po Africi, Latinskoj Americi, raznim ostrvima, tamo muški nose suknje.

Postoji priča kako je slobodna Ava Gardner,bez odobrenja,podignula suknjicu jednom tamošnjem (domorocu) statisti na snimanju filmaMogambo, dok ju je Grejs Keli zaprepašćeno gledala. Valjda je htela da vidi šta je ispod suknje.Škoti favorizuju svoju tradicionalnu škotsku suknju, kilt.

U našem narodu postoji neprimereno poređenje. Naime, za muško dete od rođenja govore da je lep k`o curica. I tako dete raste misleći da je lepo kao curica, a kad poraste onda mu govore da je lep kao devojka. Naježim se od muke kad to čujem. Pa, za ime sveta, zar je moguće da za lepo muško čeljade ne možete da nađete lepše i primerenije poređenje. Zatim kad muško dete odraste i obuče suknju onda ga „pljuju“ eto takav smo mi narod.

Kako vidim na fotografijama, ovi današnji muški, uz suknje nose ženske čarape. Ženske čarape lepo stoje ženama. Obujte muške čarape i izgledajte muževno. A uz ženske čarape zameram i to što imaju tako rahitične noge pa izgledaju nakaradno, jadno, mučenički, logoraški… izazivaju neprijatnost pri gledanju. Ali se čini da oni nemaju komplekse od, u narodu zvanih, X ili O krivih nogu, izgledaju kao da su jahali konja od rođenja.

Razumem ja da ne stoje dobro svakom muškarcu pantalone.Pa kao da svim ženama dobro stoje suknje. Za mnoge žene, kad ih vidim u suknjama, a ono salo kipti, noge krive, predugačke ili prekratke i dlakave, imam želju da im odmah obučem pantalone.

Onaj muški koji nema lepe mišićave, dlakave noge neka i ne nosi suknje, eto mu pantalone. Muške noge u suknjama, to im je prirodno stanje, a ima i pristojnih muških minića, tik iznad kolena. Pa što se čuditi, veća je revolucija žensko u pantalonama, nego muško u suknji.

Važno je da čovek, muškarac obuče ono što mu dobro stoji.

Zamislimo da neki od kriterijuma za izbor muških predstavnika u vlast budu: da mu dobro stoji suknja i da ima dobre muške noge po starogrčkom modelu. Čini mi se da bi saziv i skupštine i vlade bio kvalitetniji od sadašnjeg. Ja bih i komunalce obukla u suknje. Gospođe komunalke su dobile radne pantalone.

Zgodnom muškarcu i suknja dobro stoji, a onom koji to nije ni pantalone ne pomažu.

Komentari

Komentari