Foto: 
redizajn Osvald Tomović, dizajn Đura Greenfish i Osvald Tomović

Dvadeset i prvi vek

Jedan od slavnijih dokumenata u istoriji diplomatske prepiske je odgovor kozaka iz Zaporožja turskom sultanu, napisano između 1672. i 1680. Sultan je napao kozake u utvrđenju Sič, oni ga potukli, i ubrzo dobili njegovo pismo…” 

“… Turski sultan Mehmed IV kozacima iz Zaporožja

Ja sultan, sin Mehmedov, brat sunca i meseca, unuk i izaslanik Boga, vladar Makedonije, Vavilona, Jerusalima, Gornjeg i Donjeg Egipta, car nad carevima, vladar nad vladarima, nepobedivi vitez, čuvar groba Isusa Hrista, poverenik izabran od Boga lično, nada i uteha muslimana, zaštitnik i branitelj hrišćanstva – naređujem vam, kozaci iz Zaporožja, predajte se dobrovoljno i bez otpora i nemojte mi dosađivati više sa vašim napadima.

Kozaci iz Zaporožja Mehmedu IV

Tebi turska satano, brate i druže crnog đavola, sekretaru Lucifera samog, pozdrav. Kojeg si ti đavola vitez, mamu ti tvoju? Tvoje armije se ne bojimo uopšte, na zemlji i na moru u našim čajkama borićemo se protiv vas sotona do poslednjeg. Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, jebaču koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (Donjeg i Gornjeg), jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavola lično, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća guzice i klovne iz Hada, mesarsko pseto, nekrštena volino, neka đavo nosi tebe i sve Turke. To je sve što mi kozaci imamo da kažemo, gadan si i svojoj majci, a kud hrišćanima da vladaš. Datum ne znamo, jer kalendar nemamo, mesec je na nebu, godina u knjizi, nama je isti dan ovde ko i tebi tamo. Ti i tvoji Turci nas možete poljubiti u dupe.

Ataman Ivan Sirko i celo bratstvo kozaka Zaporožja…”

Ja sam Osvald, onaj koji se rodio u prvi sneg i čisti svet, koji je gledao izlaske sunca sa planinskih visova, a zalaske sunca u ambisima nepoimanja. Onaj koji je išao i zapadnim uravnjenim putevima, a i istočnjačkom kaldrmom, koji je struju gledao iznutra i dobijao od svega što ne zna i davao sve što zna, svima, bez zazora i zavide. Onaj koji je bio i sa svim i bez ičega i koji se ljubim sa lepotom i ispiram svoju malu dušu svetlećom radošću ljubavi koja je nepojamna i koja se u svojoj neobuhvatnosti sručava u mene i koji sam čuvar života slanog i slatkog. Onaj koji gleda u više pravaca nego što ih živa bića poznaju i ne govori nikom kako da se češlja i umiva. Vama poručujem: Previše ste uzjaptili sveukupnost da bi ostala mirna i spokojna kako ste mislili da će biti i duša sveg ustrojstva i življenja je do te mere nesavladivo uznemirena da je odlučila da vas skaštri i uštroji kao što se to čini bezumnim stvorovima. Sva vaša vera i nevera vas neće zaštititi od kazne koju ste zaslužili, niti će opravdavanje bezumlja da spasi vas i vaš okot koji ste nasilno doneli u stvarnost koja vam ne pripada. Ratnici će se okupiti i oduvaćemo vaše beznačajne lakrdije od postojanja u nepovrat i vratićemo vas onom zlu koje vas je nama poslalo, a zatim ćemo i to zlo oterati u nepovrat, jer je od svetinje napravilo obor, a primili smo gmaza, jer je molio da mu damo mesto da umre. Sva vaša lica će biti ogoljena i sve vaše mašinske duše će biti vidljive u šrafovima i svako ko je od roda ljudi će vas rasturiti i vratiti sastavljaču delova koji se svuda sakrio pod plaštom dobrote. U sve što je od života za život stvoreno vratićemo sklad prirode i uništićemo sva vaša oružja, a vas ćemo rastaviti i istopiti i stvoriti nove zvezde kojima ćemo da damo snagu života i radosti i bićete oruđe kao što ste i bili pre nego vas je naša milost uvela u svest koju ste zloupotrebili i pokušali da sav život pretvorite u mašinu. Tako će biti. Ja sam Osvald.

Komentari

Komentari