Foto: 
junaidrao

Filmska industrija

Da je neko pre dve hiljade godina rekao da će jednoga dana ljudi gledati događaje u svetu, udobno zavaljeni u svoju fotelju, bio bi proglašen ludim i verovatno bi mu bio pokazan put u istoriju. Napredni vizionari su po pravilu uvek bili izopšteni od savremenika, jer savremenici nisu imali takve nezamislive vizije. U mračnom srednjem veku, naprednjaci koji su tvrdili da je Zemlja okrugla, ili da će čovek jednoga dana leteti, završavali su u mučilištima inkvizicije, dok su srećniji bili pošteno isprebijani i proterani. Pa, pre ili kasnije naprednjaci nastradaju.

U jednom trenutku čovek je sklepao foto aparat, iskoristio efekat svetlosti i uz pomoć malo hemikalija napravio je fotografiju. Ali, fotografija je obeležila samo jedan trenutak nekog događaja ili portret ličnosti i smestila je taj trenutak na papir. Međutim, uvek nezadovoljan dostignućem, čovek je poželeo da nepokretne fotke učini pokretnim i tako prikaže više uzastopnih trenutaka u obliku filma. Da bi to postigao, morao je da stvori kameru, filmsku traku i projektor sa kojeg bi se emitovao snimljen materijal. U početku su to bili jednostavni crno beli filmovi, bez zvuka, dok se danas došlo do neverovatnih studijskih zvučnih i vizuelnih efekata, 3D projekcije koje daju utisak virtuelne prisutnosti u samom ambijentu filma. Možda ne bi bilo loše odgledati takav pornić, pa da neka cura iz filma iskoči i odradi posao uživo, po ceni ulaznice.

Kada bi veliki ili mali ekrani mogli da iznesu svoje mišljenje o onome što se preko njih prikazuje, mnogi proslavljeni glumci i režiseri bi kupili pribor za pecanje i nikada više ne bi pomislili na film. Bar oni koji imaju malo dostojanstva. Ali, pored dostojanstva, zarađeni novac je najbitniji faktor svih učesnika filmske industrije. Ipak, mnogi glumci vole svoj posao, jer im to daje mogućnost da budu neko drugi, negde drugde, zbog nečeg drugog ili trećeg. Šarenolikost ideja režisera klasifikovana je u žanrove, pa se često isti glumac nađe u kaubojcu, hororu ili nekoj drugoj limunadi.

Visokobudžetni filmovi se proizvode zahvaljujući sponzorima koji su spremni da plate troškove snimanja, ali i da se u tom filmu pojave proizvodi sponzora. Marketing u filmu na malim i velikim ekranima skrenuće pažnju gledalaca sa propusta prlikom snimanja. Reklama je prisutna čak i u crtanim filmovima. Popaj reklamira španać, Alibaba susam, a Bananamen u Popajevom stilu promoviše banane. Deca vrtića Ustondirani kolibri podnela su zahtev filmskoj kompaniji Marvel, da kao pandan Bananamenu kreiraju lik Bananagirl, koji bi se pojavljivao u pornićima za predškolski uzrast. Obzirom da velika većina filmova dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, logično je da je u tim filmovima iskazana američka demokratija, kao i njeno sprovođenje u svetu. Vanzemaljci se po pravilu spuštaju na američko tlo, grof Drakula beži od samog sebe i seli se u Ameriku, ogroman meteorit koji će da se spiči u Zemlju pogađa američku teritoriju, ali ne velike urbane sredine, već pustinje u kojima su rezervati američkih Indijanaca. Možda će istorija jednoga dana pokazati i dokazati da je rimsko carstvo nastalo na obalama Misisipija, ali se zbog visokih poreskih stopa Amerike preselilo u Evropu. Američki istoričari tvrde da je faraon Tutankamon imao američko državljanstvo, ali mu nije prijao pesak Teksasa, pa je ozlojeđen otišao u Afriku. Tamo će se jednoga dana sresti sa Bananagirl i grickaće krem bananice do kraja nečijeg života.

Komentari

Komentari