Foto: 
autor nepoznat

Kako je Kaligula upropastio rimsko carstvo?

Treći rimski car, nakon Oktavijana Avgusta i Tiberija postao je Gaj Julije Cezar Germanik, u istoriji zapamćen po nadimku Kaligula! Postao je carem nakon Tiberijeve smrti 37. godine nove ere. Kaligula je bio praunuk Oktavijana Avgusta po jednoj naslednoj liniji, a po drugoj praunuk Marka Antonija. Dakle, imao je dobar pedigre za rimski tron.

Međutim, teško bi Kaligula došao na tron da nije bio ljigav, laskavac i poltron. Tiberije se plašio mogućih pretendenata na carsku krunu, pa je izgleda uklonio Kaligulinog oca Germanika. Inače, vrlo cenjenog i poštovanog u Rimu. Potom je proterao Kaligulinu majku i brata. Ovaj drugi je umro od gladi. Verovatno bi slično prošao i sam Kaligula (čizmica, cipelica), kako je glasio njegov nadimak, ali se budući car umilio Tiberiju dobrom glumom. “Nije postojalo boljeg sluge ili goreg gospodara” – kako ga je opisao jedan savremenik.

I, zaista, Kaligula je napredovao u milosti kod nemilosrdnog Tiberija, da bi pri kraju života Tiberije testamentom proglasio Kaligulu i svog unuka Gemela naslednicima carstva. Trebalo je da zajednički vladaju. Ipak, tirani ne znaju za prijateljstvo. Kaligula je ubrzo Gemela proglasio ludim i preuzeo apsolutnu vlast. Na početku vladavine bio je veoma omiljen u narodu. Novčano je nagradio vojsku, organizovane su velike svetkovine s besplatnom hranom. Desetine hiljada životinja je poklano i podeljeno Rimljanima. Uz hleb išle su i igre. Borbe gladijatora za dokonu svetinu. Valjda je tada i utemeljeno zlatno pravilo svake uspešne diktature? Hleba i igara, da bi podanici bili mirni!

Na početku vladavine Kaligula je ukinuo neke nepopularne poreze, nagrađivao pobednike na gimnastičkim takmičenjima, vratio neke proterane građane Rima, poništio nepravedne osude. Prekomerno trošenje dovelo je do nedostatka novca u državnoj kasi. Takođe i bolest koja je zadesila Kaligulu već oktobra 37. godine, i koja je izgleda ubrzala urođeno ludilo u njemu, doveli su do toga da je “Čizmica” naglo počeo da ruši svemoćni Rim. Za samo godinu dana potrošio je sav ušteđeni novac prethodnika Tiberija. Potom je počeo da pozajmljuje, da otima imanja bogatih Rimljana, da uvodi nove i sve teže poreze, da optužuje nevine javne službenike za proneveru i da ubija bez suda i dokaza. Čak je i pokrao zalihe pšenice. Eto, šta sve može ludak da učini ako se na vreme ne zaustavi!

I pored nedostatka novca, Kaligula je izvodio impozantne radove; širio primorske luke, gradio nove puteve, a stare održavao u dobrom stanju, gradio amfiteatre, hramove, hipodrom, proširio carsku palatu. Započeo gradnju veličanstvenih akvaduktova. Morskim putem je dopremljen ogroman obelisk iz Egipta u centar Rima. Danas krasi Vatikan. Da bi opovrgao tvrdnju Tiberijevog proroka Trazila iz Mendesa, koji je kazao da će „Kaligula postati imperator koliko i da jaše konja preko zaliva Baje“, dao je da se napravi pontonski most od brodova kod zaliva Baje. Širok dve milje. Onda je ponosno projahao mostom na svom omiljenom Incitatusu, obučen u oklop Aleksandra Velikog i s ogrtačem od dragog kamenja!

Za nepune četiri godine vladavine Kaligula je opustošio rimsku blagajnu. Otimao je imanja bogatih Rimljana, prethodno ih nateravši da mu ih prepišu testamentom. Od carske palate napravio je bordel u kome su žene i ćerke senatora zarađivale novac prostitucijom za račun države. Na kraju su vojnici otimali novac od svakog bogatijeg prolaznika. Senatore je ubijao lažnim optužbama za izdaju ili ih je ponižavao tako što su morali satima da čekaju njegov dolazak. Druge  je terao da kilometrima trče za njegovim kočijama.

Senat je ranije delio vlast s carem. Bio je neka vrsta vlade, ali se surovi Kaligula prema svojim „ministrima“ ponašao kao prema najgorim slugama. Tako je to  kod bezdušnih tirana.

Na kraju je Kaligula uobrazio da je bog. Oblačio se u odeću polubogova. Kasnije je naredio da se statue bogova u hramovima zamene njegovim statuama. Podignut je hram u njegovo ime u centru Rima. Istorija ga je upamtila po rasipništvu, preteranom sadizmu i tiraniji čak i za ondašnje rimske običaje, seksualnoj izopačenosti. Rođene  sestre služile su mu kao ljubavnice! Možda je najviše upamćen po tome što je svog konja, Incitatusa, proglasio senatorom! Potom i sveštenikom. Incitatus je spavao u mermernoj odaji, a jeo iz jasala od slonove kosti. Pri tom ostali senatori morali su da mu se dive i da mu se obraćaju kao sebi ravnom. Kaligula je nameravao da Incitatusa proglasi i konzulom, posle cara najvećom funkcijom u carstvu. Smrt ga je pretekla u tom naumu. Ipak, ostao je pojam Incitat, nazvan po Kaligulinom miljeniku. To je slučaj kada neki vladar postavi nekog nesposobnog na važnu funkciju. Može, recimo, na položaj konzula, koji se, istina, mnogo razlikuje od onog rimskog. Takođe ambasadorska funkcija, ili moguće i ministarska fotelja. Dešavaju se takve stvari i danas.

Na sreću Rim je bio i propao. Danas postoji podela vlasti i nije moguće da pojedinac uzurpira apsolutnu vlast. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast su nezavisne jedna od druge. Skupština, vlada i predsednik postoje u većini država, ali svako radi svoj posao i ne meša se tamo gde mu nije mesto. Doduše, Incitata ima i u ovo vreme, samo je važno da ih ne bude previše. Inače će država u kojoj je mnogo nesposobnih na odgovornim položajima propasti kao što je propalo Rimsko carstvo. I neće mu trebati vekovi za propast!

Miodrag Tasić

Komentari

Komentari