Foto: 
autor nepoznat

Autobus

- Halo, halo, jel me čuješ, ma nešto prekida, e da sad te čujem, evo krenula sam pre desetak minuta. Ma da, onaj drndavi bus što staje na svakoj banderi. Šta radiš? Jel ima šta novo? Kako sam se ja provela? E, pa, srećo moja, izgleda da sam se konačno zaljubila! Bilo je, bilo je sjajno, od sada uvek sama idem na zimovanje. Ma, ne brini, imam besplatnih minuta, ne mogu da potrošim. E, da ti pričam! Hotel je bio super, bazen, saunica, pa masažica, osoblje ljubazno. Jeste, baš u centru. Da, tamo ka žičarama. Ma da, bilo je snega. Znaš ti mene, da nisam baš neki zimski tip. Kakvo skijanje, pa ja bih i sa sanki pala. Više sam ti ja za štikle! Da, šetala sam svaki dan. E, ponela sam onu knjigu što si mi još za rođendan poklonila. Da, za dve večeri sam je pročitala. Sve sam shvatila! Kako žena dobro piše! A samo da znaš da mi se najviše svideo onaj deo kad ona njega ostavi i zapali njegovim privatnim avionom na ono super ostrvo, da i smuva se sa pilotom. Al onaj deo kad opisuje kako maksimalno sređena izlazi iz aviona, jestiva! Ti mi je baš bilo super!
Nego, da se vratim na stvar. Treće veče, ja se smorim u sobi i rešim da siđem do hotelskog bara. Ne bi verovala, da se čak i nisam nešto picnula. Znaš ti da ja ni u prodavnicu ne idem tek tako obučena. Uglavnom, sednem ti ja za šank, naučim vince i ždrakam okolo. Bio neki mali tu u šanku, sladak, malo smo se šmekali, al klinac, nije to za mene. I onda se samo odjednom stvori lik ispred mene. Četrdedetak godina, visok, vidi se da bilduje, al nije ono seljački napucan. Malo duža crna kosa, al fazonirana. Diskretan neki parfem, mislim da je Hermes. A kad je progovorio! Lik mi je valjda tražio upaljač, ne sećam se tačno. Odsekle su mi se noge. Dubok glas. Onako, kao neki sveštenik, otkud znam. Ponudio mi je piće i seo za šank. Da, da. Tip je bio u istom hotelu na nekom seminaru, pa se takođe dosađivao uveče. Inače je u nekoj tajnoj službi, policija valjda, nije mi mnogo pričao o tome. Ma nešto kao Džejms Bond. Ne, ne, ne preterujem, kasnije su prolazile neke njegove kolege kroz bar i pozdravljale ga sa uvažavanjem. Ali kakav je, i lep i sladak i opasan u isto vreme. Draga, skroz sam ti odlepila! A tek kad sam videla sutradan šta vozi! Najnoviji beemveov džip, koža, ludiloooooo! Jel bilo šta? Pa to ću da ti pričam potanko uz kaficu kad se vidimo... Dobro, dobro, bilo je i bilo je.... Sve ti pričam sutra kad se vidimo. E, moram da prekinem, imam drugi poziv. Ljubim te, ćao!
- Hej, ćao kumo! Evo me u busu, vraćam se. Da, da, večeras stižem. Kako sam se provela? Kao nikad u životu! Daaaaaa... Ima li šta novo? Misliš baš novo, novo? Hahahaha. Joj kumo, ima! Upoznala sam frajera, uh! Mislim da sam skroz odlepila. Da! Da li će da bude nešto? Nemam pojma. Ali samo da ga vidiš, pala bi na guzu! Ma lep je i kum, znaš ti koliko ja Dragančeta volim, al ovaj moj, da kažemo moj. Ovo se ne sreće svaki dan. Kako se zove? Mario, zamisli Mario! Ćale mu je Italijan. Ne, ne, nije nizak. Pa gde pored mene od skoro metar i osamdeset neki kepec. Ne, stvarno super izgleda. Pa šta da ti kažem?Pa jesmo, kao, smuvali smo se. Ne, ne znam još, treba da se vidimo sledeće nedelje. On je neki specijalac, agent, tako nešto, pa kad se vrati sa terena. Slušaj, gledamo se sutra, prekosutra, pa ti pričam detalje.... Hahahaha. Pa znaš ti mene. Nešto ti ne zvučim baš raspoloženo? Pa jebiga. Znaš, oženjen je. Al znaš ti mene. Nije mi to baš prvi oženjeni muškarac. Znam, znam da sam najgora. Hajde, ljubim te, ljubi decu i Dragančeta. Hajde ćao! 
- Da li je to moj najslađi drugić na svetu? Evo me srce! Evo me u busu, vraćam se. Aleksice, samo da znaš da si bio u pravu kada si me terao da idem sama na planinu. Bilo je super. E, jel sve ok? Nemoj da me lažeš! Znam te za toliko! Šta je, opet frka sa Bokijem? Ma daj, vas dvojica ionako raskidate svakih mesec dana. Daj, nemoj da mi pričaš. Kako? Al ne mogu da verujem! Otišao iz stana? Tek tako, posle dve godine? Boki!? Ne mogu da verujem! Ma, znam. Čekaj, Aleksice, nemoj da plačeš! Misliš da te je prevario? Znam, znam da bi mu ti oprostio. On je raskinuo? Polako, polako, nemoj, nemoj znam da te boli. Znam. Znam da si živeo za njega. Znam da si dobio batine na prajdu zbog njega! Slušaj, dolazim sutra ujutru, čim ustanem kod tebe. Ej, nemoj da lupaš, kakve tablete!? Čim ustanem, eto me kod tebe. Znaš da sam ja uvek tu kad je frka. Rešićemo nešto. A, uostalom, nije Boki baš jedini frajer na svetu. Hajde, lepo spavaj. Pričaćemo sutra, ljubim te. 
- Ej, ćao mama! Evo me, ma nisam stigla ranije da se javim. Sto ljudi me je smaralo na telefon. Znam, i ti si meni nedostajala. Nemam pojma, dokle smo stigli. Tu smo negde na auto-putu. Da, da. Pa fino je bilo. Pa dobro šta ako sam bila sama na planini deset dana? Ne mama, ništa mi se loše nije desilo. Znaš, upoznala sam nekog. Pa muškarca, naravno. Mario se zove. E, stvarno nemam pojma kako se preziva. Malo je stariji. Pa desetak godina. Nije mator. Mama, uostalom kolko si ti mlađa od tate? Pa šta? Ne znam da li je ozbiljno. Pa tek smo se upoznali. E, opet počinješ! Udaću se kad bude trebalo da se udam,što me opet smaraš sa tim? Naravno da želim da imam decu jednog dana. Šta, kog dana? Jedne subote! Jeste, neozbiljna sam.Ma ne, i on je sam, ne nije oženjen. Pa otkud znam kako se do sada nije oženio? Da, da, znam. E, a baš je sladak. Radi nešto za policiju. E slušaj, uskoro stižemo. Da, izašli smo sa auto-puta. Ma kasno je, svratiću sutra do tebe. Hajde, ljubim, ljubim, vidimo se sutra. Hoću, uključiću peć čim stignem. Ljubim, ćao! I ti lepo spavaj. Ćao. 
- Ej Aleksice, opet ti? Evo, ulazimo u grad, za pet minuta smo na stanici. Šta da mi pričaš? Pa moram da se spremim, izlazim iz busa za neki minut. Ma pričaćemo sutra. Hajde, brzo mi pričaj! Šta si provalio? Sa kim te Boki prevario? Našao si slike i poruke? I? Ko je lik? Kako se zove? Mario?! Baš tako se zove? Pa to je italijansko ime. Tata mu je Italijan? A ko je taj lik? Radi nešto za policiju? Kako izgleda, reci mi kako izgleda? Lepši je od tebe? Dobro, al kako izgleda? Visok, mišićav, malo duža crna kosa? Jesi li siguran da se zove baš Mario? Jesi? Šta, našao si fotke, njih dvojica u novom beemveu? Ne, nemoj da se ubiješ. Ne, nema razloga da se ubijaš, izgleda da ja treba da se ubijem. Jel imaš ti nekog alkohola kući? Super! Zovem taksi čim izađem iz busa i stižem kod tebe. Ne, odmah dolazim. Ne pitaj me ništa. Pričaću ti! 
Sreten Bošković

Komentari

Komentari