Foto: 
Eric

Čekanja

Nespretno je pomerio pogled sa igle koja je kanila da se nađe u njegovoj koži. Lepoj i mladoj medicinskoj sestri koja je volontirala u ovoj ambulanti nisu promakle žute beonjače kod pacijenta. Bolest jestre, pomislila je u sebi. Jetra je asocirala na nadolazeći ispit. Preko šprica pogledala je u prste pacijenta. Do pola su bili žuti. Ukoliko je sklon porocima, nastavila je da razmišlja u sebi, onda je problem sa jetrom prouzrokovan upotrebom alkohola. Bila je zadovoljna načinom na koji je logički povezala stvari. Blago se nasmešila, ali to niko nije primetio.
Pogled koji je pomerio sa šprica našao se na zavoju koji je pre par minuta postavljen na njegovu desnu nogu od strane sestre koja svakog trenutka treba da zada bolan ubod injekcijom. Stisnutih zuba čekao je i dočekao ubrizgavanje. Iako je injekcijom sprečena svaka mogućnost da čovek bude zaražen besnilom, čovek je ipak osećao bes u sebi. Bes zbog iscepane nogavice i iscepanog lista na nozi od strane psa.
- Zamislite doktore, imam ga još od kad je bio štene, hranim ga, šetam a on me je krvoločno napao. I posle je pas čovekov najbolji prijatelj.
Doktor je zapisivao terapiju i reči ovog pacijenta su se odbijale od njega poput morskih talasa od stene. Naučio je vremenom da ne sluša svoje pacijente. Pregledima je pristupao poput mehaničara koji pristupa nekom motoru, radio je dijagnostiku, popravljao je ono što se dalo popraviti, osluškivao je samo rad srca i pluća, ostalo ga nije interesovalo. Dok je pisao terapiju mislio je o rasporedu dežurstva i o tome kako bi napokon mogao da ode na pecanje. Nisu ga zanimali razlozi ujeda. Negde ispod vapaja za rečnom tišinom i pecanjem verovao je da čovek govori laži ili da bar prenaduvava istinu.
Istina je bila da ga je ujeo pas i da ga ima još od kada je bio štene. Apsolutna je laž da ga je šetao, hranio ga jeste, ali uglavnom porcijom batina. Bes na svoje neuspele dane i godine iskaljivao je na koži svog psa. Nerviralo ga je njegovo urlikanje koje je lako mogao da ugasi činijom sa vodom. Umesto toga, urlikanje je gasio šutiranjem i udaranjem. I onda je jednog dana pas pokazao zube u pravom smislu te reči i ujeo je svog gospodara.
Doktor je saopštio datum kontrole pacijentu, koji se zahvalio i napustio ordinaciju. U hodniku se njegov pogled sudario sa pogledom jednog džokeja, koji je sa krvavim ramenom sedeo i čekao da ga prozovu. Mlađani, žustri džokej, poput jednog od jahača apokalipse, pokušao je da izvuče više od maksimuma svog konja. Konju se to očigledno nije dopalo.
Par ulica dalje od ambulante jedan otac pokušava na sve moguće načine da spreči prehladu svoje trogodišnje ćerke. Već par meseci je bez posla, pa je ulogu dadilje i kućepazitelja preuzeo na sebe dok je njegova supruga na poslu. Moljakao je svoju ćerkicu, podmićivao je slatkišima, ali čarapice nisu ostajale na njenim majušnim stopalima. Koliko bi ih obuo, devojčica bi ih skinula i bacila sa dvoseda na kojem je sedela. Svoj cilj da čarape ostanu na njenim nogama pokušao je da ostvari tako što ju je vrhovima prstiju, vaspitno i gotovo nežno, udarao po rukama svaki put kada je posegla da se izuje, ali ni to nije pomagalo. Devojčica je uplakanim očima gledala svog oca, ali je nastavila na isti način da se ophodi prema svojim čarapama. Bezidejni otac je seo pored nje, pustio je televizor i njih dvoje su kasnije zaspali uz zvuke crtaća. Majka, odnosno supruga ih je, nakon što se vratila sa posla, zatekla u snu. Devojčicina glava je bila na grudima njenog oca, njena stopala su bila bosa, a stopala njenog oca bila su podignuta na tabure.
Da su kojim slučajem bosonoga devojčica i njen ostac stanovali u blizini pekare čiji je vlasnik upravo zavodio red, na njemu svojstven način, verovatno bi bili probuđeni. Manjak mušterija dovodi do manjka posla, a samim tim i do manje novca u kasi, a to vlasnika pekare nije činilo srećnim. Vikao je na svoju radnicu zbog navodnog zamagljenog izloga i to je naveo kao krucijalni razlog zašto mušterije ne ulaze u pekaru. Žena je pognute glave gledala u očišćen pod i primala je navalicu uvreda i pretnje otkazom. Ona nije pokazala zube, nije se ritnula, nije ni prkosila. Pognute glave je čekala da se sve ovo prođe.

Komentari

Komentari