Foto: 
Jon Wiley

Ćelija

Nije to bila soba koji guši svojom memlom, nego udobna prostorija sa čistom posteljinom i novim dušekom, a kroz glavu mu nisu prolazile loše misli, nego samo pomisao na naredne dve godine života. Znao je Mile Stanimirović da će one brzo da prođu. Ali šta posle? Nositi grbu čoveka koji je proneverio državni novac nije mala stvar. Možda je moglo i drugačije, ali kajanje i osećaj krivice nisu ga napuštali celu noć. Boleće ga patnja i usamljenost,i pored udobnosti; neće se obradovati tom sunčanom danu kada u belom odelu bude napuštao rugobu od zgrade.

Njegov zatvorski cimer bio je krupan čovek, sa gustim obrvama, uvek pomalo namršten. Nikako nije mogao da mu zapamti ime, pa ga je u sebi zvao Votren. Pričao je tiho, ali tečno nekim umerenim glasom sveštenika.

─ Ti si samo registrovan, jer si naivan. Samo su budale u zatvoru. Nađe se poneka greška koja ne potvrđuje pravilo, ali to je tako retko. Ovde si jer nisi deo sistema. Krađa se ne obavlja samosvojno, pojedincima se ne prašta.

─ Naivan? Da nije to malo pregrubo?

─ Ne. Ti i tebi slični, samo ste opravdanje za postojanje pravosudnog sistema. Vi njega činite validnim. Hiljade takvih državnih službenika i nesretnika koji imaju trenutnu slabost, čija krivica izgleda tako providno i prozirno, nije ništa do njihovo popunjavanje rupa. Oni koji to rade samostalno, bez kontrole sistema, lako padaju. Tu nema leka.

─ Misliš da nije bilo šanse da se izvučem?

─Ne. Nikakve. Nisu u pitanju samo male ili velike ribe. Ponekad i velike ribe padaju. Zbog balansa sistema, zbog javnosti i zbog borbe za prevlast u tajnim službama. Kada se to desi, pravosuđe ima proverene metode. Tužilacima zadatak da te optuži za nešto što nisi uradio. Ako si recimo ubio čoveka, to izgleda neodbranjivo. Je li tako? Ali ako si ga ubio rikošetom, a rasprava krene na tu stranu da si mu pucao u glavu, onda čitav proces počne da se vrti oko obmane koju je postavio tužilac. On insistira na tome da si surovo žrtvi pucao u potiljak i da te treba osuditi na četrdeset godina zatvora. Balistika i precizna istraga to demantuju ključnim dokazima. Svima postaje jasno da ta optužba nema veze sa životom i postaje smešna. Tužilac postaje lažov. Ako se obori tvrdnja da si ga ubio na taj način, onda se na kraju obara verodostojnost dokaza da si ga uopšte ubio. Tako funkcioniše pravda za one koji su u njihovom sistemu.Presuda je oslobađajuća. Takvi igrači su im preko potrebni.Gradonačelnik koji je optužen da je krao novac iz gradske kase biće oslobođen, jer ono što je zloupotrebio nije bilo javno, niti ima traga na računima. Postaje igrač u rezervi.

─ Znači, najveći zločin je biti samostalan u krivičnom delu.

─ Najveći zločin je raditi sam. Oni koji te optužuju i hvataju na delu, oni moraju da imaju od tebe koristi. Sve dolazi sa vrha. Ne krade se od države bez njihovog učešća. To je samoubistvo. Sve te priče o pravdi i neprekidno zamajavanje naroda maska su za auditorijum.

─ To je onda organizovani kriminal?

─ Ne organizovani kriminal. I to je glupost za zabludelu masu, za koju ta reč ima neku posebnu zvučnost, pa kada se to organizovanje navodno razbije sve deluje pompezno. Kako je moguće da se oslobodi čovek sa sto hiljada evra u koferu pod optužbom da je primio ili dao mito? Taj koji postavlja pitanje mita prelazi na drugi faktor u istrazi i izigrava zaglupljenu masu parolom da je suštinska stvar ispitati poreklo novca onog koji nudi- odakle njemu taj novac? A sve se završi tako što se priča o mitu i zaboravi, jer se lako dokazuje da je optuženik novac pošteno zaradio. Ne optužuju te za ono što si radio u mračnim haustorima, nego za posedovanje torbe sa novcem. A to je onda ugrožavanje sloboda.

─ Nikada o tome nisam razmišljao.

─ Ako si pešak sa vrha, uhvaćen ili neuhvaćen, sloboda ti je zagarantovana. Ko bi mogao tebe da kontroliše i kome bi zasmetalo u čitavoj gomili opljačkanog novca par nestalih miliona iz kase? To je sitnica za njih, ali ne dozvoljavaju da neko izađe iz njihovih šina. Pravila igre moraju da se poštuju.

Peti dan ističe. Mile pali cigaretu i na zidu grafitnom olovkom prelazi preko četiri prave linije.

Ivan Novčić

Komentari

Komentari