Foto: 
autor nepoznat

Dve profesorke

Zeleni venac, prolećno jutro u Beogradu. Jedna nesuđena profesorka,  sada penzioner, u svojoj najboljoj odeći: crne pantalone, koledž cipele, set boje jorgovana, rozenkvarc u ušima, ruska kopča, naravno, Nikita fazon, sa naočarima za sunce. Ta nesudjena profesorka kupuje ariljski veš na tezgi na Zelenom vencu. Nekada davno to je činila na Ponte rosu, misleci da je dosegla zvezde time sto se oblačila u Trstu. Nije  shvatala da su nam žabari prodavali bofl na pijačnim tezgama, dok su nase fabrike odličnog pamučnog veša polako tonule u minus fazu. Sami smo krivi, pa i ona . No, vratimo se profesorki, koja kupuje veš na tezgi, gleda pidžamice za svoju unuku ili vnuku iz dežele, (sin je oženjen Slovenkom i naravno, zive u EU). To svakako  kaže snaha, sin potvrđuje,  a svekrva, nesuđena profesorka, gleda svoju unuku preko skypa. Dete misli  za babu da je crtani film.

Odzlazi nesuđena  profesorka sa pijace i na samom izlazu akcija. Čuj…akcija na pijaci. Ipak zastane da pogleda  šta je to na rasprodaji. Banane. I pri tome nisu crne, već sasvim pristojno izgledaju.

 Stane u red formiran od penzionera. Jedan prosedi  gospodin u starom, usijanom na laktovima, odelu i beloj košulji iskrzane kragne. Kupuje dve banane . Neka žena, koja nije vredna pomena i … Tik ispred naše junakinje, druga profesorka. Set boje peska,  naočare za sunce stil Sofija Loren,  stari dobri burbery, koji nagoveštava  proleće i  pocepani novčanik. Prilično stidljivo vadi novčanicu od 50 i jos pet novčanica od 20 dinara. Sitnina dovoljna za jedan kilogram banana. Na akciji.

Profesorka u jorgovan setu pozdravlja profesorku sa pesak setom.,

- Odkud znate da sam profesorka?

- Deca su mi učila kod vas. Srpski. U školi Josip Broz Tito na Novom Beogradu. Kako se danas zove- ne znam.

- Kako vam se zovu deca? Da, sećam se, mali plavušan koji je božanstveno svirao trubu.

- Sad je na masteru na Mocarteumu u Salcburgu. Oženio se, ima ćerku.

- Pozdravite ga puno. Neka ćerku uči srpski.

 

 

Slađana Belko 

April 2014.

Komentari

Komentari