Foto: 
Carlos Mendoza Lima

Imala je krupne oči

Imala je krupne oči i božanstven glas. Tiho, gotovo pa nečujno, došla je za moj sto i predstavila se. Do tada, a ni tada je nisam primećivao. Moram priznati, i tada je bila podjednako lepa kao i danas. Ne znam razlog zbog kojeg je nisam video, ali dobro je... Sada je tu. Njene oči, njena kosa, njeno telo i njen božanstven glas. Sve što sam do tada imao jeste karijera i ime koje sam stekao mukotrpno i radeći više nego što je zaista bilo potrebno.

Te večeri, sve što mi je bilo potrebno nalazilo se u kafani. Alkohol, cigarete, tamburaši i par prijatelja. Dovoljno! Sasvim dovoljno. Ali, nešto je u meni htelo još toga lepog, još prijatelja i prijateljica… A ono što jako i iskreno poželiš, to i dobiješ. Kao iz najboljih ruskih ljubavnih romana, posle nekih sat vremena boemskog uživanja u kafani, došla je i ona. Prisećam se da je rekla svoje ime, koje nisam zapamtio. A onda je počela tiho da ulazi u moj život, a da toga nisam bio ni svestan.

Šta ti je žena!? Žena koja zna šta hoće i žena koja ima svoj cilj. Pa to je jače od bilo koje aktivirane bombe. Ipak, ja sam i tada uživao uz zvuk tamburica, alkohol i prijatelje. Sedela je za mojim stolom, ali ja je nisam primećivao. Bože, šta mi je tada bilo?! I tada se sasvim sigurno prelepo smejala, svojim božanstvenim glasom pevala, krupnim lepim očima gledala... Koliko sam samo bio slep i nesvesno bezobrazan... Nisam je primećivao, a sada sa njom plešem kroz život. Njene krupne oči svetle mi u mraku porodičnog doma, a njen glas me podseća na moje tadašnje neobjašnjivo slepilo i pomućen sluh. Ne sećam se njenog prvog pogleda, ne sećam se njene prve reči, ne sećam se ni zbog čega se stvorila te večeri baš tu... Ali ona je očigledno znala!

Imala je krupne oči, imala je božanstven glas, imala je prelep osmeh, a sve to nisam primećivao tad. Tim očima sada me upija, tim osmehom daje energiju, glasom me svojim inspiriše. Tiho, poput prvog snega u noći, ona je znala da će doći i ući u život moj. Ona je znala i moje ime da neće biti samo broj, ona je i tada znala da će me mirisom svoje kose omađijati, očima opčiniti a glasom osvetliti. Sada plešemo uz tango naše životne priče. Tango ljubavi i ples satkan od koraka i nota načinjenih na podijumu za igru u jednoj kafani.

Predrag Balanesković

Komentari

Komentari