Foto: 
autor nepoznat

Kaflinks - Dugmad za manžetne

Tamno sivo odelo, bela BOSS-ova košulja, sjajne lakovane cipele. I kaflins. Dugmad za manžetne. Umesto Sive paunice (donete baš za njega i njemu, jesenas još, iz banje) piju Modru vranu. Merlot umesto sovinjona. Nehladjeno crno, mada bi uz rižoto od morskih plodova bolje išlo belo. Ali piju. Vino. Nakon puna četiri meseca. Od slave nije dolazio. Ono njihovo, a da popijemo kafu, što je uvek bio znak za…

...

Ubrzo su na podu ostale zgužvane stvari. I sivo odelo, i kaflinsi.

...

Prag. Četvrt uz reku. Kaldrma i male radnje. Stare hiljadama godina. U blizini naša (jugoslovenska) ambasada. Original nameštaj. Tu je ataše za kulturu bio Draža Mihajlović. I kad su Rusi imali vojne manevre pred rat pozvali su i našeg atašea za kuluru. Đenarlštabnog oficira Dražu Mihajlovića. Toliko o obaveštajnim službama.

Kupujem ti poklon. Pre samo par meseci dobila sam od tebe sjajan broš od granita. I hoću da se revanširam. Rubin crvena dugmad za manžetne sjajno bi išla uz sivo odelo, jedino novo koje si tada imao. Đenarlan štabni pomoćnik ministra jedva je skupio novac za to jedino novo. Danas ih imaš toliko da ih bez imalo griže savesti gužvaš po podu moje sobe, spavaće.
Ne zna kako se kažu dugmad za manžetne na engleskom. Ljubazna prodavačica videvši sigurnu mušteriju daje sve od sebe, na kraju univerzalni esperanto, pomoću ruku i pantomime ustanovismo šta nam treba. Stiže najlepši par dugmadi koji sam ikada videla. Peglam karticu do iznemoglosti. Mesecima ću se oporavljati od toga.

Pitam se: ,,Imaš li ih još?"

Komentari

Komentari