Foto: 
autor nepoznat

Komad gline

Sećam se kada sam bila komad gline. Nečije ruke su me mesile i stiskale i smejale se zbog moje mekoće. Kada bi im dosadila počeli bi da me pljuju i psuju. Sećam se da sam se od toga osušila, ali, seme neke biljke ostalo je da čuči u meni. Nečije dečje ruke bi me nevešto kidale i tako bi po malo prelepe duše utisnule u mene. Ostala bih na tim malenim dlanovima često osetivši nesvesni, dečji poljubac. Tada sam dobila svest o ljubavi.

Bila sam ćup i cigla i vajarsko delo mažena do savršenog osećaja stapanja sa umetnikovom maštom.

Moćan je moj život. I bez vode živim i bez dodira sanjam i bez oblika opstajem. A fosila u meni i raspadnutih kostiju, kamenja i svakojakog znamenja ima u svakom zrnu slobode! Ima i polomljenog stakla, plastike, žice, ali i ljudske krvi, znoja, pljuvačke, otisaka krika galebova i magičnih tonova bubnjeva nekog afričkog plemena, kao i predivne klasične muzike, na kraju i zvuk talasa, nezaobilazni začin svih glina na svetu.

A, jednom kada me je Mesec zalio svojim suzama i zvezde, potom, posule svoj kikot po meni, ja sam postala čovek.

Jednoga dana si i ti došao i onako, u šali, uzeo me za obraze, utisnuo prste, grebao, odrao do one zaturene semenke. Bože dragi kakva je to igra bila, koji nestvarni dodir, evo i sada kad se setim naježi mi se svako zrno peska na površini moje glatke zablude. Sve je to lepo i bolno, ali kada si u duboko iskopane rane zasadio poljupce, znalački, sa ukusom muške harizme počele su da niču neke neobične biljke sa pupoljcima kao kapi krvi. Tada sam dobila srce.

Koprcam se u nesavršenosti i zbunjenosti ljudskog lika. Tražim svetlost tamo gde je nema. A toliko toga lepog mogu da stvaram i nekako se radujem toj moći. Glini ću se vratiti jednog dana, bez tuge, sa puno novih semenki iz kojih će nići nešto, nešto kao sjaj iskrene ljubavi i dodir lepe duše.

Da, slobodno me kidaj, bacaj, razmazuj ko god da si! Igraj se čoveče i nemoj zaboraviti da si i ti, na kraju,  samo običan komad gline bez svesti o ljubavi, bez znanja o moći srca i bez znanja o veličanstvenosti ljudskog duha!

Komentari

Komentari