Foto: 
autor nepoznat

Letnji dan

Ničeg neobičnog nije bilo tog dana kada se vraćao sa posla. Deca u komšiluku su se, kao i obično, igrala žmurke. Komšija je kosio travnjak, a njegova žena se ljubazno osmehnula. Ušetao je tiho u kuću, ostavio mantil i šešir na uobičajenom mestu. Došao je do kuhinje i napravio svoje omiljeno jelo. Velika kazaljka je otkucala nešto malo posle podne kada se, opravši sve do poslednjeg tanjira, popeo na sprat. Otišao je pravo u svoju sobu. Sve je bilo uredno složeno i na svom mestu. Ogledalo na noćnom stočiću, koje je dobio od svoje supruge za rodjendan, takođe je bilo tu. Samo što mu se ovoga puta činilo kao da mu se podsmeva. Seo je na krevet i već spremljen rastvor pomešao sa vodom i mirno popio. Sa osećajem gorčine u ustima legao je i uredno se smestio. Sklopivši oči više nije razmišljao. Sve što se moglo čuti bila je prijatna tišina. Zbog letnje vrućine memla se osetila u vazduhu, a prozori su bili do pola otvoreni. Bio je to prijatan dan.

Prošla je cela nedelja, a napolju je i dalje bilo sparno i zagušljivo. Kao i obično, i tog petka, punija gospođa sa sedom punđom iz susedne kuće donela je svoj specijalitet – kolač sa šljivama. Popravljajući nabor na suknji, nestrpljivo je pozvonila. Nakon toga još jednom, pa još jednom. Odgovora nije bilo. Pošto su dugo komšije smatrala je opavdanim da uđe i ostavi u kuhinji svoj ponos i diku. Bila je toliko srećna zbog testa koje je naraslo baš onako kako piše u receptu. Međutim, sem omamljujućeg mirisa šljiva, moglo se osetiti i još nešto. Nije znala kakav je to čudan trag koji vodi do spavaće sobe. Prešavši i sedmu stepenicu tog vrtoglavog stepeništa, pažljivo, ali podjednako i radoznalo, otvorila je vrata. Opor i težak miris odmah ju je napao, ali ni približno koliko strah kada je ugledala ono najgore. Prišavši, u ruci je videla čvrsto stegnuto pismo:

Žao nam je što moramo da Vas obavestimo da je Vaša supruga, danas u 11.25h, preminula. Stvari iz bolnice možete podići u narednih sedam dana.

Opšta bolnica

 

Kolač sa šljivama nikada nije pojeden.

Komentari

Komentari