Foto: 
autor nepoznat

Naše mama Dare

Vremenom počinjemo da ličimo na naše majke. Sve više. Ako ne likom onda pokretom, mimikom, glasom, rečenicom.
Čuvenu rečenicu, njenu, gde ti fircaš ja sam proštepala, citiram sve češće. I uvek skupljam trun pašine koji se nekako baš tada nadje u uglu oka.

Moja mama.
Darinka, Darka, Dara Nijagara. Najtanji struk na provincijskom korzou. Žipon i baletanke kojima plovi niz svečanu salu Doma Armije u Francuskoj. Kada sam, jednog 8. marta, plesala tango na istom tom parketu, kao da sam u dnu sale videla mamu i tatu u laganom njišućem ritmu engliš valcera.
Naočare na nosu, uvek sredjena frizura kod Dragice. Tako i ja danas idem do moje Milice koja me nasmeje, priča tračeve iz bloka i sredjuje za čitanje poezije. Pozorište. Koncert. Putovanje.
Mama me je naučila da uvek imam crveni karmin i čistu kosu. Sedam dana pred odlazak išla je kod Dragice. Kako će kod lekara bez frizure. Veče uoči konačnog počinka češljala sam je skoro ceo sat. I na taj put otišla je uredne frizure.

Tvoja mama.
Dara. Mudra stara Crnogorka. Uvek svima daje za pravo, ali ostaje svoja. Pri svome.
- Ne, moj sin nije debeo, on je samo trbuljat. Gle kako ima tanke ruke.
- Znaš on će ti uvek biti tudja sreća. Za sve će biti dobar sem za tebe i svoju porodicu. Ako to prihvatiš na vreme, biće ti lakše.

Nisam je razumela. Ni poslušala. Ipak pamtim sve njene mudre reči.
-Pusti ga, mora da se vidi s ljudima. To je njegov grad.
( kada bi dolazili leti na raspuste) I kako ga je krila dok sa zubarkom ide na vikend i kada me je ubedjivala da će sve proći pa i njegovo ludilo, nisam je shvatala.
Zato sam kasnije svoje odrasle sinove štitila nazivajući sve njihove cure maco i srećo, da ne pobrkam imena slučajno. Dok su još zvonili fiksni telefoni.

Kada je zakukala na grobu svoje jedinice teškom materinskom suzom, prolomilo se nebo na Banatom.
-Evo ti ga Mića stigao iz tudjine. Pozdravi mu baku. Pozdavi mu đeda, pozdravi sve njegove.

Oteo mi se teški uzdah. Jecaj niz padinu Lešća. Urezao u pamćenje. I skrio u grlu. Da izađe kad sam ja zakukala. Za njenim sinom. Dok je polazio na svoj poslednji put.
Do naših mama Dara.

Komentari

Komentari