Foto: 
Mary Anne Enriqez

Nevreme duše

Duševno obolela žena je vikala na prolaznike koji su je podsećali na demone u njenoj glavi. Danas je nosila frotirski, žuti bade mantil, sobne papuče iste boje i belu pidžamu sa tamnim prugama. U tom izdanju svako bi pomislio da je pobegla sa hospitalizacije ali ponekad bi bila našmikana, na bledo lice dodala bi previše rumenila, na usne bi stavila jarko crveni ruž, tada bi obično nosila elegantni sako, izgužvanu belu košulju, crne pantalone i cipele sa štiklom. U tom elegantnom izdanju, hodala bi nadmeno i uspravno ne obazirajući se na prolaznike koji su je sa izrazom čuđenja na licu posmatrali. U kojem god da je izdanju njena seda kosa je bila slobodna.
Oni koji je pamte od ranije pričaju da je uvek delovala uplašeno, da je bežala od pasa bez obzira da li su krvoločni ili bezazleni i da je u tom bežanju znala da istrči na kolovoz pred automobile u pokretu. Nakon škripe guma obično bi se začule psovke i uvrede. Reklo bi se da se tada još uvek plašila svojih demona. U nekom trenutku je rešila da im se suprostavi i počela je da urla na njih i da ih pronalazi gotovo u svakom prolazniku. Deca su u njenom rastrojstvu pronašli zabavu, pa im je kao ispit za hrabrost služila ova bolesna žena. Neko od mališana bi morao da joj priđe i da je nazove nekim pogrdnim imenom, a ona bi tada urlala i jurila novonastalog junošu u telu deteta. Odrasli su je ignorisali, osim nekolicine njih koji su tvrdili da po njenom ponašanju mogu da predvide naredne vremenske prilike. Ukoliko bi bila razdražljiva kao danas, usledila bi promena vremena.
Iza zgrade, daleko od izduvnih gasova i nepoželjnih pogleda, stanari, oni koji nisu imali novca za kupovinu mašine za sušenje veša, razvili su žice na kojima su prostirali veš. Jedna domaćica je baš psovala postojanje komaraca koji su uneredili čistu belu košulju njenog muža. Košulja je oprana i ostavljena da se suši zbog sutrašnjeg razgovora za posao. Nervoznu domaćicu je spazio mladić sa svoje terase te je pozvao svoju verenicu da zajedno slušaju njeno bogorađanje i da se istom smeju. Par bljesaka na nebu predvečerja bio je jasan znak ostalim domaćicama da pokupe svoj veš sa žica. Dok su hitale po veš usput su pozvale i svoju decu koja su bila napolju.
Kiša praćena grmljavinom padala je do zore. Jednan čovek se prevrtao po krevetu žaleći se zaspaloj supruzi na nesanicu i vremenske uslove. Razlog zbog kojeg zaista nije mogao da zaspi je bojaz zbog sutrašnjeg razgovora za posao. Jedno dete koje je juče dokazalo svoju hrabrost tako što je bežalo pred ženom sa psihičkim poremećajem uvuklo se u postelju kod svojih roditelja i pribijalo bi se uz majku svaki put kada bi jako zagrmelo. Zbog grmljavine i jake kiše praćenje vetrom niko nije čuo udarac na mokrom kolovozu. Na tu činjenicu je računao mlađani vozač automobila koji je gonjen strahom pobegao. Pokraj kolovoza, uz živu ogradu ostaće rasuta seda kosa koju će bojiti podlivena krv. Žuti, frotirski bade mantil će ujutru prvi uočiti dostavljač novina.

Komentari

Komentari