Foto: 
autor nepoznat

Noć u Mesečevoj ulici

Još uvek mi je u sećanju jedna od najjačih slika. Tog sudbonosnog dana rešio sam da nikada više ništa neće biti isto, da ću nestati, i kraj. Kakva glupost, pa gde to čovek može pobeći od sebe, pa makar otišao i na kraj sveta?

Te noći sam rešio da, uz obilje alkohola, zagrejem bes do usijanja, da sve oko mene gori, kao što i ja gorim. U magli sam video samo jedan lik, lik koji sam mrzeo i voleo i osećao neverovatnu žeđ za osvetom za sav bol. Gadio sam se likova koje sam gledao kroz dim, pijanih očiju, buvare u kojoj se skupljao sav polusvet, stecište polusveta i promašenih likova, gde sam ja bio vodeći u svojoj patetičnoj odvratnosti.

Sav bes, mržnju, sakupljao sam u sebi za ovo jutro. Sada ću još jednom proći ovom ulicom punom svakakvih osećanja, korak po korak, ponavljaću sve što sam toliko puta ponavljao. Sećaću se svih izgovorenih reči, osmeha… Ma, lažem, ja u svojoj uobrazilji želim samo jedno, da sretnem jedan jedini lik do koga mi je stalo. Nju. Kakva samoobmana, patetična laž, ludilo koje vlada, kakva pomućenost uma, koju ni hladan vazduh ne može otrezniti.

Osećao sam jad, sopstveni jad i gađenje, bes koji me je terao na suze, ali ni njih nema, samo tup pogled u neku opsenu, neku nejasnu siluetu koju samo ja vidim. Žmurio sam da vidim makar jednu sliku, ničega nije bilo, praznina…

Star sam, umoran, sve me je slomilo. Ostala su mi mračna sećanja i aveti košmara koje sam negovao na putu, putu koji traje… večnost… bar ja tako vidim.

Stajala je za šankom žena lepog izgleda. Lice je govorilo da je lepotica, bila lepotica, a sada senka, mnogo starija nego što je izgledalo. Sve je bilo usporeno u njoj, svaki pokret je bio usporen, predug, kao da traje večnost. Videlo se da samo vešto skriva neku duboku tugu, koju ne želi iko da vidi… San, zakasneli san joj je bio da nestane, pobegne od polusveta od kojeg je davno trebalo pobeći… Krajičkom oka je sanjala, u oku je bio san, to niko nije mogao videti. Bio je san Meseca krvavog kao glava deteta koje se rađa, nekog deteta, neki san, neki Mesec…

Komentari

Komentari