Foto: 
autor nepoznat

Novembarska kiša

Novembar je počeo da pokazuje svoje pravo lice. Rosulja sipi već nekoliko dana. Nedeljno je jutro. Deca spavaju. Bilo bi lepo ostati u stanu celi dan, ali mora se deci priuštiti neka aktivnost. Šetnja do Kalemegdana ili Tašmajdana otpada. Prohladno je i vetrovito, a može se desiti da se kiša pojača i da pokisnemo.

 Pijemo kafu, žena i ja, i dogovaramo se gde bi mogli otići na par sati.

"Možda neki tržni centar", reče žena.

"Može", rekoh, videćemo kad se deca probude .

U misli mi dođe neki novembar iz detinjstva, kada sam trčao po livadama po kojima je pasla stoka. Ne sećam se dobro kad se posle jesenjih radova stoka puštala da slobodno pase po njivama, ali sigurno je u novembru tako bilo. Livade pored reke su bile prepune krava, ovaca, konja...

Deca su se probudila i pao je dogovor da idemo u tržni centar "Galerija" u Beogradu na vodi. Posle doručka smo se spremili i autobusom Eko 1 stigli do "Galerije".

Usput je promicao sumoran grad oronulih fasada, usamljen spomenik Stefanu Nemanji, koji, izgleda, na tom mestu nikome ne treba, železnička stanica koja to više nije…

Soliteri sa desne strane i blato sa leve - Beograd na vodi.

Sa leve strane, u daljini, se nazirao kran u montaži i na njemu dva nesrećna čoveka. Na jednoj nedovršenoj zgradi bio je natpis: stanovi već od 3200.

Po izlasku iz autobusa, osetih smrad kanalizacije. "Automobili", viknu Mateja. Ispred ulaza su stajala tri "suva", različitih brendova. "Tako je", rekoh, "prodaju se."

Najveća kula je do pola bila u magli. Dovršene zgrade su izgledale sablasno. Preko mosta "Gazela" jurili su automobili.

Ušli smo u "Galeriju". Kafići, radnje, dečije igraonice, restorani…

Ima raznih ljudi, da se isčuđavaš kakvih sve ima. Deluju mi kao neki roboti, a eto, i ja sam među njima. 

Idemo redom, kao većina: igraonica, kafić, restoran, stolice za masažu… Na kraju žena svrati u jednu radnju i kupi dve stvari na popustu.

Čekao sam je sa decom sedeći na foteljama pored izlaza. Na ekranu su se smenjivale ponude za stanove. "BW Nika, bazen i spa - novi kvalitet života".

Posle tri sata, izađosmo iz "Galerije"  i krenusmo do autobuskog stajališta.

Automobili jure preko "Gazele", smrad kanalizacije, poneko svetlo na završenim soliterima. Novembarska rosulja sipi.

Autor Milan Neđić

Komentari

Komentari