Foto: 
eltpics

Pesma o nevernoj ljubi u blizini rajske bašte

Rajska bašta. Ideal lepote. Pitao sam neke ljude kako zamišljaju rajsku baštu i dobio sam uglavnom iste odgovore. Nisam bio zadovoljan odgovorima. Po rečima ispitanika ta bašta je prelepa i puna je šarenog cveća. To je u redu ali ne i dovoljno. Budući da su deca maštovitija od odraslih zatražio sam pomoć od jedne devojčice iz komšiluka. Po njenoj priči u rajskoj bašti žive deca-anđeli na koje pazi vaspitačica koja je takođe anđeo. Mame i tate anđeli su na poslu i oni moraju da budu tu dok oni ne dođu po njih. A u rajskoj bašti mnogo tobogana, ljuljaški, papirnih zmajeva i slatkiša. Naravno i cveća i bubamara. Divan odgovor!
U bašti Slavoljuba nije bilo tobogana, dece-anđela, zmajeva i lizalica. Postojala je jedna ljuljaška na kojoj se ponekad ljuljala njegova unuka kada bi mu došla u goste. Dakle, nije imala potrebne rekvizite koje ima rajska bašta, ako je verovati devojčici iz mog komšiluka, ali je bašta i bez tih detalja bila prelepa. Slavoljub, čovek koji je inače u penziji, brižno je negovao svoju baštu. Imao je neka starinska volovska kola u kojima je posadio neko šareno cveće, divan bunar sa ručnom pumpom, klupicu, stočić, razne vrste drveća...Znate kada za neko mesto kažu da je Raj na zemlji? Po mom mišljenju slavoljubova bašta je jedno od tih mesta. S tim što je tvorac ove bašte daleko od bilo kakvog anđela.
Večito mrzovoljan i u radničkom kombinezonu, Slavoljub je važio za vrlo neprijatnu osobu. Budući da je takav pretpostavljate da nije bio ni druželjubiv. Imao je suprugu i ćerku koja se udala i koja je takođe imala ćerku, a koja je volela da se ljulja na gore pomenutoj ljuljašci. Imao je i psa. Ringa.
Slavoljubov sused, njegovo visočanstvo Mitar, zanavek zarozani lokalni pijanac, sa svojih pedesetak godina nije ostvario neke zavidne životne uspehe. Živeo je u trošnoj kući svog pokojnog oca sa svojom bolesnom majkom. Da je kuća trošna moglo se videti samo od gornje polovine ka krovu budući da je ostatat urastao u visoko izraslu travu. Mitar je otac dvoje dece. Bio je oženjen desetak godina, a onda mu se žena preudala i odvela decu sa sobom tako da ih gotovo više nije ni viđao. Mitra bih u ovoj priči mogao da opravdam tako što bih rekao da se tada i propio, ali to ne bi bilo istina. Propio se on mnogo ranije i to je bio razlog da ga žena i napusti. Uveče, vraćajući se pijan, pevao bi pesme u kojima se uglavnom spominjala neverna ljuba.
Međutim, iako je bio pijanac i osoba bez ikakvog renomea, Mitru su pojedini ljudi zavideli. Jedan od njih je i Slavoljub.
Već sam napomenuo da je Slavoljub čovek koji je uglavnom bio mrzovoljan i namćorast. Iako je njegovo domaćinstvo bilo u idealnom stanju, iako je njegova žena bila tiha i pažljiva i ma koliko se trudila da ničim ne rasplamsava Slavoljubovu lošu narav, to se ipak dešavalo. Čak je i Ringo pokušavao da ne srdi svog gazdu. Bio je poslušan ker, ali uzalud. Slavoljub je korio sve oko sebe počev od žene i njene navodne neurednosti. Ćerkin muž, njegov zet, mu se nimalo nije dopadao, pa je za ćerkin, ponovo navodno, loš brak optuživao svoju ženu, ćerku, zeta pa i...dobro, nije za to nije optuživao Ringa, ali na njega se srdio tako....bez nekog posebnog razloga. Na primer zato što laje na vrabce koji sleću na bunar. Ćerka se inače udala iz ljubavi za čoveka koji je mnogo voleo. Nisu ni sirotinja. Zet ima stabilan i fino plaćen posao. U svojim naletima besa Slavoljub je imao običaj da kaže:“ Blago onom Mitru!“,  aludirajući na njegovo pijanstvo i bezbrižnost. Mitar bi uveče prošao pijan ulicom sa punim ustima stihova u kojima se spominje neverna ljuba i na taj način bi dao povoda da mu se ponovo zavidi.
Mitar je ustao. Krvavim očima pogledao je svoj odraz u ogledalu protrljavši tom prilikom svoju bradu od par dana. Njegova majka je otišla lekaru. Pristavio je lonče za kafu. Dok je čekao da kafa provri proverio je flašu u vitrini. Imalo je taman toliko da pročisti grlo pre kafe. Dok je duvan motao u cigaretu, krišom je pogledao na fotografiju koja je stajala na televizoru. Na fotografiji on, njegova bivša žena i njihovo dvoje dece. Fotografija je nastala na svadbi njegovog šuraka. Sa očima punim suza ustao je i zakuvao je kafu. U ustima nije bilo stihova u kojima se spominje neverna ljuba.

Komentari

Komentari