Foto: 
Traysejones

Priča o priči

Ovu priču sam pročitala pre možda dve i po decenije. Počela je da mu bude sumljiva. Odlazila je sve češće izmišljajući imena nekih novih, njemu nepoznatih prijateljica, a ni jednu staru nije pominjala. Na to ne bi možda ni obratio pažnju, da nije tako svakog dana po jednom obavezno, a u poslednje vreme i po dva puta odlazila u kupovinu iz koje se vraćala praznih ruku. A kupovala je, a to nije donosila kući. Slučajno je video jedan račun od tog dana: gusti 100% sok od kajsije, dve kiflice, pola litre jogurta i neka stavka čudnog naziva koju nije mogao da protumači, jer je pisalo samo „Adult“.

Vratili su se s posla, ručali i on je prilegao. Nakon pola sata, taman kada je počela da ga hvata dremka, ona se pojavila pred njim, obučena kao i uvek izvanredno ukusno, njen parfem mu je golicao nozdrve i nesvesno ga je dublje udahnuo.

- Videla sam jednu haljinu koja mi se sviđa. Ako nađem moj broj, sigurno ću je kupiti. Odoh, ti odspavaj. Brzo ću se vratiti.

Iako prešla pedeset i neku, nije posustajala u negovanju lica, ruku, kose i tela. Izgledala je mlađa nego što je imala godina i moglo bi se reći da je bila poželjna žena. Ona žurno izađe na vrata, a on zatvori oči. Međutim, odmah ih otvori. Nešto u stomaku je počelo da mu smeta. Uznemirio mu se želudac. Ne od hrane. Od sumnje. Rasplinu se pospanost u jednom trenutku i on sede na krevet. Sumnja se pela prema grudima, ščepala ga za grlo i odbubnjala po glavi. „E, baš sam budala – pomisli i nastavi solilokvij – otišla je da kupi haljinu. Šta je tu čudno? Ništa. Hajde, čoveče, mani se toga, miruj, lezi i spavaj. Uskoro će se vratiti sa novom haljinom“. Opet je legao, prevrnuo se dva tri puta i zaspao površnim snom koji je bio na ivici buđenja. Tako se odmah i probudio kada se posle – pogleda na sat – četrdesetak minuta vratila.

- Sada ću da je obučem, a ti mi reci da li ti se sviđa – rekla je u prolazu. Kada se pojavila, zastao mu je dah. Bila je predivnog kroja, četvrtastog dekoltea, modernog kroja sa patentom sa strane koji se nastavljao sa desne ivice dekoltea do struka. Haljina je bila nešto ispod kolena i ona je blago povuče naviše, nešto malo iznad kolena i reče:

- Sutra ću je odneti na skraćivanje. Sviđa ti se? – on značajno klimnu glavom i potvrdi. Ustao je, obgrlio je i privukao sebi, otvorio patent i smakao sa nje haljinu.

U sledeći petak je otipšla da se nađe sa jednom od novih prijateljica. Zadržala se malo duže. Bila je uzdržana i reklo bi se neraspoložena. Odmah u subotu je opet išla u kupovinu, dugo se zadržala i došla praznih ruku. U nedelju je nije bilo nekoliko sati.

- Ništa me ne pitaj – rekla mu je – prijateljica mi je jako bolesna, pa sam je posetila u bolnici. Ovih dana, samo da znaš, posećivaću je svakog dana. - Naravno da joj ništa nije odgovorio, samo je klimnuo glavom.

Sledeći dani su mu donosili neki  nemir. Dolazila je s posla, na brzinu jela i bez presvlačenja odlazila da obiđe prijateljicu. Jednog dana je došla uplakana i raščupana. Hteo je da joj ovaj put prigovori zbog kasnog dolaska, ali kada je video, predomislio se.

- Umrla je... – tiho je rekla – umrla...draga moja...- plakala je neutešno, tiho, prosto cvileći. Mogao je samo da je zagrli i smiruje.

Dva dana nakon sahrane, rekla je da mora da se nađe sa još jednom od svojih novih prijateljica, jer treba nešto da joj pomogne. Čim je izašla, obukao je sako, obuo cipele i krenuo za njom. Išao je iza nje, vodeći računa da ga slučajno ne primeti ako se osvrne. Međutim, mogao je da ide tik iza nje, jer ona je žurno, vrlo žurno išla ulicom, skrenula u ulicu gde su kuće bile starije i manje i kod zadnje kuće u nizu, stala. Iz torbice je izvadila ključ, otključala i ušla. On je stajao ukočen. Sve u njemu je bilo pod uzbunom, lupalo, bubnjalo i pištalo. Šta je sada ovo, pitao se. Napokon se pokrenuo i zastao ispred vrata, a onda doživeo još jedan šok.

- Lepi moj, slatki macane! Dođi da te milujem...

On je slušao njen glas otvorenih usta. Počele su noge da mu podrhtavaju. Nešto ga je preseklo preko stomaka i prepolovilo.

- Donela sam ti da jedeš, nećeš ti meni biti gladan. Vidi kako si lep. Ja ću da brinem o tebi, macane moj slatki...

Dok je on skamenjen stajao, ona je počela nešto da pevuši. Čuli su se njeni koraci, a onda se čulo kako je sela na škripavi krevet i ispustila dugačko: Ohhhh... To ga je pljusnulo kao šamar. Otkočio se odjednom, rešen da je zatekne u zagrljaju drugog čoveka i da je pogleda u oči, da je pita...da joj kaže...da vidi njega, njenog „macana“... Kako ofucano tepanje, „macan“! Prostakuša jedna! Još mu donosi hranu! To njemu kupuje sokove, voće i nešto što se zove „Adult“! Postajao je sve bešnji. Razmišljao je da li da otvori vrata ili da ih razvali.

- Dođi da se mazimo... – kada je to rekla, više dileme nije imao. Otvorio je naglo vrata i u jednoj sekundi se našao na pola prostorije. Stisnutih pesnica, iskrivljenog lica, prezrivog pogleda, potražio je očima u polumračnoj skromnoj sobici. A ona – sedi i drži ga u krilu! Macana! Lepog Persijskog mačka belo-sive predivne duge dlake. Na podu, posuda sa hranom i kesica sa mačjom hranom na kojoj je pisalo „Adult“...

- Dragi, otkud ti?! Da te upoznam sa mojim Macanom. Sećaš se moje bake Tanje? Ona je imala ženu koja joj je pomagala u kući, tetu Milu, koja me je čuvala od rođenja, dok se nismo iselili iz dedine kuće i otišli u našu kuću. Kada je su deda i baka Tanja umrli, teta Mila je radila još kod nekih ljudi, ali nikada je nisam zaboravila. Svih godina smo održavale vezu. Pre pola godine se teško razbolela i često sam je posećivala, jer nije imala nikoga. Nikoga izuzev Macana i mene. Nije htela da ti pričam o njoj, da se ne bi ljutio što joj donosim hranu, obilazim... Umrla je tiho, baš za vreme moje posete. Sahranila sam je i platila svojom ušteđevinom sve troškove. Nadam se da se ne ljutiš...Ostavila mi je ovu kućicu...

Dohvatio je za ruku, poljubio je nežno, privukao je i oslonio na svoje bredro. U sebi se zahvaljivao nebrojeno puta Bogu što je ovo ovako kako je, a ne kako je on zamišljao. Poljubio je dugo i strasno, a onda pošao glavom prema Macanu. Ipak se odlučio da ga ne poljubi, samo ga je pomazio.

- Lepi, slatki tvoj Macan. – rekao je.

Komentari

Komentari