Foto: 
autor nepoznat

Priče iz mobing pakla - sedmi deo

Ali, tegobe su rasle. Nisam imala mira i vazda u strahu, strepnja me je terala da budem stalno  na oprezu. I fizičke tegobe su bile sve prisutnije. Konačno, nakon mesec ipo dana, načelnik se pojavio. Spodobe su se malo primirile. Informisale su ga o situaciji onako kako su one želele. Prošlo je nedelju-dve od njegovog povratka. I tada, slabo je bio prisutan među nama. Jednog dana, pozvao me na službeni telefon ustanove. Želeo je da razgovaramo. Rekao mi je da dođem u njegovu ordinaciju. Moja prijateljica je bila zabrinuta, pitala me je zašto me je pozvao, ali on mi nije naveo razlog. Rekla mi je da nema smisla da idem, to nije praksa da razgovaramo nasamo u izdvojenoj ordinaciji. Da će ona otići umesto mene. Odbila sam i krenula tamo. Međutim, srela sam ga na stepeništu, predomislio se u vezi razgovora, nešto usputno mi je zatražio i otišao. Nakon dan-dva, pozvali su me da ranije dođem na posao. Znala sam šta je u pitanju. Da je igra završena. Rešila sam da pristanem. Nisam imala više snage, plašila sam se za svoje zdravlje. Daljeg mira i pomirenja sa ološima sigurno ne bi bilo. Uglavnom, bila sam zadovoljna, nisam se dala i to ih je bolelo.

Došla sam u dogovoreno vreme. Sačekali su me načelnik i glavna sestra. Ona se vrpoljila na stolici. Očekivala je da ću započeti raspravu i ispričati detalje o mobingu. Bila je spremna da prekida moje izlaganje, kao što je to uvek radila. Bila sam dostojanstvena, ponosna i hladna. Načelnik mi je rekao da nemaju više potrebe za mojim uslugama, da mi prekidaju ugovor. Zakonski znala sam da na to nemaju pravo, štitio me je pređašnje potpisan ugovor. Bez moje volje takav raskid ne bi bio validan. Odgovorila sam: ,, Dobro, slažem se, jasno je sve, najbolje je da napustim ovu ustanovu žnj kategorije“. Rekao mi je da, što se njega tiče, nisam se loše pokazala. Okrenula sam se i izašla. Glavna sestra me je pratila i likovala: ,, Ja ostajem ovde, srećna, sa svojim drugaricama da se družim, a ti ideš. “. Nasmejala sam se: „Meni je baš drago što odlazim. Ti sa svojim ološ drugaricama možeš samo da crkneš od zlobe. Ja sa takvim ološima, privatno, ni kafu ne pijem.“. Prišla je rasporedu i psihopatski prežvrljavala moje ime desetnu puta. Bila je jadna. Otišla sam da potpišem raskid ugovora. Kao što sam i pretpostavljala, napisali su da odlazim na svoj lični zahtev, radi prelaska na drugo radno mesto i  raskidam ugovor. Nisam htela da se borim više. Napisala sam pismo načelniku, dan ranije, u kome sam opisala sve detalje mobinga. Otišla sam da ga predam sekretarici. Ušla sam u kancelariju, direktor je krenuo da izlazi. Otvorio je vrata i pošao da izusti nešto sekretarici. Ugledao me je, iznenadio se, sagnuo je glavu i pobegao nazad u svoju kancelariju. Još par dana sam radila, poslednji radni dan provela sam sa prijateljicom i Legendom u smeni. Bili smo tužni. Prijateljica pogotovo. Bilo mi je žao što je napuštam, ona je i dalje bila osuđenik kazamata. Plakale smo na rastanku. Sutradan, zajedno sa drugaricom, otišla sam kod advokata. Mislila sam da ih tužim. Međutim, rekao mi je da je mobing teško dokaziv, da su šanse jako male i proces bi bio dugotrajan. Batalila sam tužbu, htela sam da zaboravim sve, nisam imala snage ni finansijskih sredstava. U povratku iz grada, na stanici, srele smo glavnu sestru. Posmatrala me puna mržnje.

Nakon svega preživljenog, moja ličnost nije ostala ista. Povrh toga, svi su me osuđivali, a nastali su i porodični problemi. U kući ćutala sam o dešavanjima. Ukućani su mislili da je sva krivica za otkaz moja. Nisu me razumeli. Moja prijateljica ih je pozvala i malo su se smirili. Takođe i okolina me je osuđivala i ogovarala. Nisam želela da se pravdam, niti da pričam o preživljenom. Ko to ne doživi sam, ne može da razume. Sa strane gledano, deluje kao da je običan konflikt gde se žrtva ,,buni,, neosnovano. Bolela me je nepravda, samoća, nerazumevanje. Povlačila sam se u sebe.

Izašla sam iz pakla, međutim, pakao je sada bio u meni. I dalje sam imala nesanicu, strah, fleš bekove, košmarne snove. Pokušala sam da nađem drugi posao odmah nakon toga, da skrenem misli. Međutim, dobila sam nepristojnu ponudu. Razočarala sam se i odustala. Par meseci vodila sam pravu borbu sa samom sobom. Pala sam u depresivno stanje. Bila sam jako mlada, susrela sam se sa demonima i esencijalnim zlom u lljudima, paklom na zemlji. Po prvi put imala sam dilemu da li bog uopšte postoji. Ako postoji, zašto zlo i nepravda trijumfuju. Moralne i ljudske vrednosti, poštenje, kojima sam težila u ovom vremenu bili su izgaženi. Da sam se dala, sve bi bilo u redu. Čak je i prihvatljiv model. Emocije i negativne misli su me opkolile, imala sam retko i suicidne misli. To nije bilo svojstveno meni. Bilo mi je porazno što sam u takvom stanju. Pokušala sam da racionalizujem stvari i kontrolišem emocije. Shvatila sam, da moram sama da se izborim i da batalim okolinu. Preživljeno sam pokušavala da zaboravim, a loše misli da odbijam i da se bavim nekim aktivnostima koje volim. Uspela sam. Ali, nepoverenje u ljude je ostalo, kao i nesvesna trema pri novim poslovima. Nisam više otvorena kao ranije, obazriva sam prema ljudima. Dugo je u meni bila praznina.

Kasnije sam čitala o mobingu i  tako zapazila da je moj slučaj knjiški. Šema i metode zlostavljanja su uvek slične. Kao i posledice, stanja tuge i gubitak poverenja. Postoji statistika, da 20-30 procenata žrtava mobinga izvrši samoubistvo. Stoga, savetujem svima onima koji prolaze kroz slične stvari da se bore i ne odustaju. Da se ne povlače u sebe. Samoća nije za svakoga. Nerazumevanje okoline je normalno, onaj ko sam nije doživeo, on ne može da razume. Ma šta se dešavalo, najvažnije je da čovek voli sebe i sebi pomaže. Očajnički potezi nisu rešenje. Treba gledati napred. Uvek će nakon mraka doći svetlost.

Akteri ove priče i dalje su na istim funkcijama i bave se istim aktivnostima. Od ustanove su napravili logor za ,,neposlušne,, i kupleraj. Direktor je prisvojio ustanovu kao da mu je babo kupio. Mislili su da se istina nikada neće saznati. Upravo hoće. Dolazim direktno iz pakla i vodim ih u najdublji mrak. Ćeraćemo se još!

Gordana Jovanović

Komentari

Komentari