Foto: 
autor nepoznat

Pripravnički

Sine, kad dobiješ diplomu, bićeš „svoj čovek“, govorili su mi roditelji. Ali kad sam svedočanstvo o završenoj srednjoj Trgovačkoj školi doneo kući, ispalo je kao da maltene ništa nisam uradio. Pošto nisam razmišljao o fakultetu, krenuo sam odmah da završim pripravnički staž. Tek kad ga položim, mogu da se nadam stalnom zaposlenju. 

Raspitivao sam se, tražio veze, konkurisao gde god sam čuo da traže pripravnike. I ubrzo, pošto su tamošnje kadrovske komisije videle u meni perspektivnog trgovca, po skraćenoj proceduri primili su me u „Elektrometal“, u to vreme i više nego dobrostojeću  trgovinsku firmu.

Pripravnik. Prodavnica tehničke robe, ugao tadašnjeg Bulevara Revolucije i Bregalničke. Prodavao sam belu tehniku, sijalice, gramofone, daske za peglanje, usisivače, pegle, katance, i još koješta; plata redovna, svakog petog u mesecu; šefica atraktivna brineta, slobodna, ali desetak godina starija; seks u najavi, pomišljao sam. Bio sam brz, okretan, ljubazan prema mušterijama. Sve je govorilo da će me primiti „za stalno“ čim položim pripravnički, i ja sam se ponadao da mi je tu osigurana budućnost, uz malo sreće, možda i do penzije.

Stojan Simić Simke, naočiti momak iz Velikog Sela, koji je zajedno sa mnom bio primljen na pripravnički, po novom kadrovskom rasporedu, upućen je u drugu prodavnicu da tamo nastavi svoju trgovačku karijeru. Tek tada se ispostavilo da je on bio simpatija mojoj šefici, on, a ne ja. Ćurka jedna. Ta moja šefica, Mira Cvetić. Urazumi se ženo, govorio sam joj. Zagledaj se u mene, zaboravi njega! Uzalud. Ćuti da te ne ubijem! odgovarala bi i pretila mi prstom. Nisam ućutao. Kao jedini član komisije, oborila me je na pripravničkom ispitu. Mislila je, pošto se rešila mene, da će na upražnjeno mesto da vrati njega, pod uslovom da ubedi kadrovike da isprave svoju grešku. Međutim, čim je položio pripravnički ispit, Simke je otišao u prodavnicu „Novog doma“, za duplo veću platu.

Tako je moja šefica ostala ožalošćena, a ja ostao bez posla.  A lepo sam joj govorio da se uortačimo, jedno drugom bismo ostali u najlepšoj uspomeni.

Komentari

Komentari